AIK förlorade i Armenien – Fotboll Sthlm rapporterade direkt

AIK möter FC Ararat-Armenia i den första kvalrundan till Champions League.
Fotboll Sthlm rapporterar direkt från bortamötet i Jerevan.

Annons

SLUT. Det var sannerligen ingen stor fotboll som vi fick se. Att den här matchen spelades på en arena som får Grimsta att framstå som San Siro känns talande med tanke på kvaliteten på spelet i eftermiddag. Har vi någonsin sett högre och snedare inlägg och skott?

AIK höll trots allt ihop laget skapligt efter chockstarten. Även om spelet inte imponerade satt formationen ihop även som 4-3-2. Och även om det handlar om ett motstånd som inte existerade 2016 så är 1-2 på bortaplan aldrig ett dåligt resultat i Europa. När allt kommer omkring bör AIK fixa det här på onsdag då Jerevangänget kommer till Phil Collins arena i Solna.

Och med det säger vi tack till er som följde rapporteringen! På återhörande!

/Oskar Månsson

90+4. SLUT! Det blir 2-1 i Jerevan. En svag match av AIK, mycket på grund av den tidiga utvisningen, men resultatet är inte så dåligt trots allt. Det enda viktiga är förstås att gå vidare och det bör AIK lyckas med. Att göra 1-0 eller 2-0 på det här gänget på Friends arena är ingen övermäktig uppgift.

90+3. En av Ararats inhoppare testar en lobb när Linnér står en bit ut. Träffen är hyfsad men bollen går en meter över. Och Linnér hade nog koll där, trots allt.

90+1. Vi är inne på stopptid. Fyra extraminuter blir det.

90. Sightorsson får tag i bollen i straffområdet och det ser farligt ut för ett ögonblick innan luckan stängs igen. Bollen till Ararat.

90. AIK får en frispark vid mittlinjen och lyfter upp hela laget i straffområdet.

89. Ararat har hittat lite extra energi på slutet, och försöker hota i djupled, men AIK har koll.

86. Ararats nummer 20 slår ett högt inlägg från vänsterkanten som ser ofarligt ut till en början, men bollen tar i ribbans ovansida innan den studsar ut. Linnér såg inte helt övertygande ut där.

84. Nytt försök från hemmalaget. Den här gången slutar det med en nick som går snett och högt. Därefter byts Ramsus Lindkvist, som efter visst besvär vid bänken har fått på sig en matchtröja, in mot Anton Saletros.

82. En Ararat-mittfältare drar iväg ett långskott som för en gångs skull inte går högt över. Den här gången går det istället rakt på Linnér som enkelt håller bollen.

81. Mycket talar för att det slutar 2-1. AIK verkar inte ha överdrivet bråttom och Ararat har som sagt tappat i kvalitet mot slutet.

78. Det ser ut som att hemmaspelarna börjar tröttna. Avetisyan, tvåmålskytten, har gått ut med kramp och passningsspelet har försämrats hos dem som är kvar på planen.

76. Seb Larsson tar en hörna från vänster… och det blir farligt. En hemmaförsvarare styr bollen galet och Goitom är nära att få huvudet på bollen, men målvakten lyckas peta bort bollen i sista stund.

72. Saletros slår ett långt inlägg till… ingen alls. AIK:s anfallsspel är inte mycket att hänga i granen. Men den defensiva kontrollen har varit rätt bra på slutet. Givet förutsättningarna och den hemska starten är 2-1 ett ganska bra resultat.

70. Ararat byter in en spelare, gissningsvis anfallare, med nummer 99. Oganna heter han, och honom unnar man ju inget gott.

69. AIK:s formation är intakt, det är fortsatt 4-3-2 som gäller. Sightorsson ersatte Obasi rakt av.

67. Bra chans för AIK! Elyounoussi kommer rätt till ett högt inspel framför mål och får fin träff med högerfoten. Men en Ararat-försvarare klackar(!) undan bollen någon meter framför mål. Ja, så kan man också göra.

65. Byte i AIK. Obasi, som har sett plågad ut på slutet, går av. Sightorsson kommer in.

63. Ararats Sanogo, en pigg anfallare från Burkina Faso, kommer igenom på vänsterkanten men får inte till inlägget.

62. Obasi tråcklar sig förbi ett par försvarare och avslutar med vänsterfoten. Träffen blir inget vidare, men ett bra initiativ av anfallaren.

62. Obasi tråcklat sig förbi ett par försvarare och avslutar med vänsterfoten. Träffen blir inget vidare, men ett bra initiativ av anfallaren.

59. Ararat dominerar. Efter ett rätt fint passningsspel på AIK:s planhalva avslutar Avetisyan, tvåmålsskytten, från ett skapligt läge strax utanför straffområdet. Skottet går rakt på Linnér som håller bollen.

57. Saletros slår ett inlägg från vänster som blir lika högt och snett som alla skott som vi har rapporterat om. Inspark till Ararat.

56. Ararat trillar boll, AIK sjunker lågt. Linnér tar hand om ett inlägg från vänsterkanten.

53. Goitom möter ett inlägg från Obasi och får hyfsat fritt läge. Volleyträffen blir dock inget vidare och bollen går rakt upp i luften och landar… nej, nu räcker det. Men det var faktiskt ett ännu högre skott än tidigare.

51. Tvåmålskytten Avetisyan dribblar sig fram till ett skottläge och skjuter högt, högt över. När bollen kommer ner träffar den Noas arks bogvisir.

50. Sebastian Larsson får en tveksam frispark emot sig och förstår ingenting. Så som han ofta inte göra.

47. AIK spelar fortsatt 4-3-2. Seb tar Bilals plats rakt av och laget ser ut som följer: Linnér – Granli, Dimitriadis, Mets, Saletros – Adu, Larsson, Elyounoussi – Goitom, Obasi.

46. AIK byter in Sebastian Larsson. Det är Bilal Hussein som bänkas. Nu sparkar vi igång andra halvlek.

45. Och där är det paus! Vilken galen halvlek, och ett riktigt tungt läge för Gnaget. Båda målen har gjorts av Petros Avetisyan, en 23-årig landslagsman som uppenbarligen har vaknat på rätt sida av sängen. Vid det andra målet schabblade Granli med en rensning och därefter kom både Dimitriadis och Mets snett på det. För Linnér var det i alla fall inte mycket att göra.

Ararats ledning är rättvis, och med tio man på plan gäller det nog främst att bevaka siffrorna för AIK. 2-1 är ett okej resultat att ta med sig hem trots allt. 3-1 är det inte.

Det ska bli intressant om Norling väljer att ligga kvar med 4-3-2 eller om han väljer en defensivare uppställning. Det är ett knivigt val, helt klart.

Så här ser laget ut just nu: Linnér – Granli, Dimitriadis, Mets, Saletros – Adu, Hussein, Elyounoussi – Goitom, Obasi.

Vad gäller domsluten vet jag fortsatt inte om de var korrekta eller inte. Tv-producenten har uppenbarligen bestämt för att det inte är viktigt och därför har vi inte fått se några repriser.

45. Bra frisparksläge för Daniel Granli – som misslyckas helt med sitt avslut.

45. Ja, vilken kalldusch! Ararat krånglar sig igenom på vänsterkanten och skjuter in bollen framför mål där den styrs in från nära håll.

45. MÅL FÖR ARARAT! 2-1! Var det offside? Nej, jag tror inte det. Ny kalldusch för Gnaget alltså.

44. Vi närmar oss paus och har inget speciellt att rapportera efter målet.

41. Mycket viktigt, det där. Saletros slår en hörna på den första stolpen där Obasi dyker upp och får in bollen i bortre hörnet via bröstet/axeln eller vad det nu är. Det ser märkligt ut, men det väsentliga är ju att bolljäveln gick in.

39. MÅL AIK! Obasi trycker in kvitteringen efter en hörna.

37. ”Kämpa AIK!” skanderar supportrarna – som är de enda som har imponerat än så länge. Ararats hemmaklack svarar med en version av den isländska vulkanen.

35. Fin aktion av Saltros där han vandrar från vänster till höger via ett väggspel. Dela hela leder till en hörna för AIK. Saletros tar den på egen hand – utan någon lycka.

33. Ja, men nu är AIK i alla fall inne i matchen. Tre-fem bra minuter efter en hopplös inledning.

30. Obasi träffar stolpen! Efter ett snabbt spel i straffområdet mellan Tarik och Panos nyper Obasi till med vänsterfoten och träffar stolpen klockrent. Otur för AIK.

30. Farligt! Saletros slår en låg frispark som målvakten med besvär tippar till hörna.

29. Tarik Elyounoussi driver bollen framåt, söker frispark – och får den. Perfekt läge för direktskott nu. Synd att Seb Larsson inte startade…

27. AIK-supportrarna hedrar Ivan Turina. 27-minutesregeln gäller även på en arena av träningsmatchskaraktär i Jerevan.

25. AIK har fått tag på bollen litegrann. Utan att ha skapat något framåt ser det ut som att AIK har lite lugnt i spelet…

…och bara för det bryter Ararat och får iväg ett avslut – som på nytt går högt över och landar i fören på Noas ark.

22. Ararat har bollen mest hela tiden. Med nuvarande matchbild får AIK vara nöjda om de klarar sig undan med en 0-1-förlust.

19. Ararat hotar i djupled och det ser småfarligt innan Panos Dimitriadis rensar till hörna. Det här ser verkligen inte bra ut.

18. AIK spelar 4-3-2 efter utvisningen. Granli är högerback. Vi får se hur länge Norling väljer att spela så.

17. Jag önskar att jag kunde avgöra om korten och straffen var korrekta, men det har fortfarande inte visats några repriser. Tv-produktionen håller ungefär samma klass som AIK:s inledning.

15. Frisparken går högt, högt över. Och utanför. Bollen landar på Ararats topp, ungefär där Noas ark strandade.

14. Man kan inte få en mycket sämre comeback från start. Lundström drog på sig en straff och gult kort efter en dryg minut, och nu, innan kvarten är spelad, är han utvisad. Lundström drar ner en motståndare utanför straffområdet och får sitt andra gula.

13. Robert Lundström får rött kort! Vilken mardrömsstart!

12. En av Ararats anfallare skyfflar iväg ett långskott som går en bit över. AIK har fortfarande inte haft något ordnat spel alls.

10. Dålig start av AIK, men supportrarna håller nivån uppe. Cirka hundra supportrar är på plats i Jerevan enligt vår vän Niklas Holmberg.

9. Ararat tar sig fram på högerkanten och slår in ett inlägg som AIK-försvaret har full kontroll på. Mer spännande än så är matchen inte än så länge.

7. AIK har bollinnehav för första gången på riktigt och Robert Lundström försöker kommer förbi på högerkanten. Ararat får dock frispark efter lite strul.

6. De verkar inte gilla repriser i Armenien så frågan hänger i luften. Förutom straffen har det inte hänt något speciellt, bollen har mest studsat fram och tillbaka på mitten.

4. Ja, vi får återkomma om vad som hände där. Lundström drog ner en motståndare vid ett inlägg, men båda spelarna var en bit från bollen. Än så länge har vi inte sett någon repris, så jag har ingen aning om det var fair.

3. MÅL FÖR ARARAT! Oj, oj, vilken start. Bollen går i krysset i stort sett, Linnér är chanslös.

3. Det är Robert Lundström som drar ner en motståndare.

2. Straff för Ararat! Vad händer?

1 min. Matchen är igång! 29 grader i luften enligt Niklas Holmgren som kommenterar på Viasat.

INFÖR MATCH. Det hålls en tyst minut i Jerevan – jag vet faktiskt inte varför. Och det verkar inte kommentatorerna heller veta. Men snart sparkar vi igång den här matchen. Arenan är liten men vädret är fint för fotboll och mattan ser ut att hålla god kvalitet.

INFÖR MATCH. Då drar vi igång den här rapporteringen! AIK ska möta en klubb som inte existerade för fem år sedan, men som nu är Armeniens bästa lag. Jag har inte gjort min research över Ararats taktik, det måste jag erkänna, men det ska bli intressant att se vilken klass som de håller. För AIK gäller det såklart att få med sig ett skapligt resultat. 1-1 låter kanske inte så fantastiskt, men det skulle vara bra att plocka med sig till returen på hemmagräs. Det hela är ungefär som inför ett derby: det viktigaste är att inte förlora.

Här är 5-3-2-elvan: Linnér – Lundström (!), Granli, Dimitriadis, Mets, Saletros – Adu, Hussein, Elyounoussi – Goitom, Obasi.

Seb, Pertan och Sundgren saknas. De två första är skadade medan Sundgren stannade hemma – av okänd anledning. Tunga, rutinerade tapp på förhand alltså.

Avspark om tio minuter!