AIK går in i Skandinaviska mästerskapen: ”Inte här för att se och lära”

Sveriges bästa lag ska bli Skandinaviens bästa.

Så lyder målsättningen när AIK ikväll går in i Skandinaviska mästerskapen för P17-lag.

Annons

Efter en stark säsong i seriespelet vann AIK P16-finalen. Laget hamnade tidigt i underläge mot Brommapojkarna, men vände och vann tack vare mål av Sixten Gustafsson (2), Luka Petrovic och Robel Yonas.

Därmed får AIK tillsammans med Mjällby AIF representera Sverige i Skandinaviska mästerskapen för P17-lag, som spelas i Borås. Huvudtränare Linus Wennberg ser fram emot utmaningen.

– Det känns bra. Det blir en motivationsfaktor att kunna förlänga säsongen med tävlingsspel. Att få göra det mot topplag mot Danmark och Norge känns jävligt fint, säger Wennberg.

Hur stort är det för spelarna?
– För dem känns det nog som SM, skulle jag tro. Matcherna kittlar nog mer nu, men som tävlingen i sig väger nog SM lite tyngre. Men själva matcherna är motiverande.

AIK har sorterats in i samma grupp som Nordsjälland, Vålerenga och Odense. Vinner AIK gruppen går de direkt till final, annars väntar placeringsmatcher. Linus Wennberg räknar med tufft motstånd.

– Vi vet ju att danska och norska topplag brukar hålla en väldigt hög nivå. Det kommer nog bli rätt öppet, tror jag. Odense har startat starkt i Danmark, de leder väl P17-serien. Det blir en tuff nöt att knäcka, säger Wennberg.

AIK:s P16-lag är en lovande skara spelare. Tio spelare har gjort ordinarie landskamper och ytterligare tre–fyra har spelat för Sveriges future team, berättar Linus Wennberg. Hur stark årskullen är i jämförelse med tidigare vill han dock inte säga.

– Vi har många duktiga fotbollsspelare, både i den här kullen och andra. Men det är svårt att jämföra årskullar med varandra och det är heller inte mitt jobb.

Däremot är han säker på att AIK:s unga kommer göra bra ifrån sig. Målsättningen inför matcherna är att vinna hela rasket – Sveriges bästa lag ska bli Skandinaviens bästa.

– Det är därför vi är med och tävlar. Vi är inte här för att se och lära, vi är där för att tävla och lära. Alla matcher är en lärdom för de här grabbarna, det är inte slutmålet med vinst i Skandinaviska mästerskapen, men vi åker inte dit ner för att hoppas på det bästa. Vi ska tävla för det, säger Linus Wennberg.

✓ AIK:s första match spelas 18:15 mot Odense BK.