Trots nya råden – ambitionen fortfarande att starta ligan i juni

Coronaviruset har redan gjort att Allsvenskan och svenska cupen skjutits upp. Nu kommer fler dåliga nyheter för svensk fotboll. Folkhälsomyndighetens nya råd är att skjuta upp alla matcher som går att skjutas upp.
– Ambitionen är fortfarande att dra igång Allsvenskan i juni, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotboll Sthlm.

Annons

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten nya råd och rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset. Bland annat är det nya rådet att undvika fotbollsmatcher. ”Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare” skriver man på sin hemsida.

För den svenska fotbollen innebär detta att säsongen riskerar att tvingas skjutas upp ytterligare. Mats Enquist säger Ser inväntar besked från RF och SvFF under kvällen. Dessutom ska klubbarna och SvFF ska ha ett möte under torsdagen för att diskutera hur man ska göra med träningsmatcher och svenska cupen. När det gäller Allsvenskan är ambitionen fortfarande att starta säsongen i juni men det kan komma att förändras, enligt Mats Enquist.
– Folk kanske säger att det inte kommer gå, det kanske det inte gör. Men det kan också gå, säger han.

Fram till att nya rekommendationer och restriktioner ges får klubbarna själva välja hur de vill göra med träningsmatcher.
– Men alla matcher spelas utan publik, det är klubbarna överens om.

Om nuvarande restriktioner och rekommendationer fortfarande gäller om en månad kan Allsvenskan tvingas skjutas upp ytterligare.
– Senast i mitten av maj bör vi isåfall ta ett beslut om en ny ändring. Det är så många osäkerheter i det här, inte ens de som är experter vet, säger Enquist.

Foto: Bildbyrån