Supportrarnas möte i Stadshuset: ”Kräver att polisen tänker om”

Den spända relationen mellan polis och supportrar får ringar på vattnet.
I går träffade de tre största supporterklubbarna knutna till AIK, Djurgården och Hammarby idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C) i Stadshuset.
– Resurserna borde läggas på att stärka allt det fantastiska som fotbollen bidrar med, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna.

Annons

På måndagen träffade idrottsborgarrådet Jonas Naddebo representanter för de tre största supporterföreningarna i Stockholm. Syftet med mötet var att diskutera den spända relationen som har uppstått sedan polisen har infört sin omdiskuterade så kallade villkorstrappa.
– Vi kräver att polisen tänker om när det kommer till villkorstrappan och den aggressivitet med vilken man använder sig av den just nu, det påverkar hela Stockholm negativt på så många sätt, men påverkar inte de personer man säger sig vara ute efter det minsta, säger Kalle Strandberg från Bajen fans i ett pressmedudelande som skickats ut tillsammans med Allmänna Supporterklubben, Järnkaminerna och den nationella supporterunionen SFSU.

Järnkaiminernas ordförande Viktor Adolfsson tycker att polisen prioriterar fel när man går hårt åt pyrotekniken.
– Vår oro och våra protester har inte enbart handlat om att skydda det vi har och brinner för, supporterkulturen. Det har också handlat om hur polisens användande av villkorstrappan tvingar klubbarna att lägga enorma resurser för att komma åt en mycket liten skara personer som endast begått ett bötesbrott, resurser som borde läggas på att stärka allt det fantastiska som fotbollen bidrar med till samhället, säger han.

Enligt supporterföreningarna låg fokus under mötet på vikten av dialog mellan samtliga berörda parter. Den gemensamma förhoppningen är att få polisen att tänka om kring sin hårda linje.
– Polisen har också varit tydliga med att man är beredda att låta matcher spelas inför tomma läktare om man inte får bukt med problemet. Jag tycker alla ska fundera på vad sådana intäktsförluster gör, inte bara med elitfotbollen, utan hela fotbollsverksamheten i Stockholm, ner på barn- och ungdomsnivå, säger Elvira Eriksson, ordförande i Allmänna Supporterklubben.

FOTO: Bildbyrån