SEF vill spela testmatcher med publik: ”Klubbar går på knäna”

Svensk elitfotboll vill börja släppa på publik på arenorna.
I ett öppet brev på sin hemsida meddelar SEF att man vill spela testmatcher och ta ett större egenansvar i frågan. 

Annons

Halva säsongen av Allsvenskan har nu spelats utan publik. Svensk elitfotboll tycker att det är dags att börja tillåta människor på läktaren igen. På sin hemsida skriver SEF att man vill spela testmatcher för att ta nästa steg mot publik på läktarna.
”Svensk Elitfotboll vill, precis som i bland annat Danmark, i dialog med övriga berörda spela testmatcher där olika metoder används och utifrån dessa ta steg framåt. Den svenska elitfotbollen både kan och vill ta ett stort egenansvar för hur man hanterar riskerna med Covid-19 i verksamheten och evenemangen. Låt elitfotbollen få göra det i likhet med hur det tillåtits i andra delar av samhället, i stället för att bara stänga ner helt.”

I torsdags hade kulturministern Amanda Lind ett möte med svenska fotbollsförbundet om möjligheterna för publik på läktarna. I en intervju med DN sade ministern att ett besked från regeringen kommer om några veckor.
– Att det kan sitta 100 personer på en restaurang och när det kommer in en artist eller en musiker så behöver hälften gå. Det är klart att det blir väldigt märkligt. Det är en sådan sak som jag förstår att många reagerar på. Därför är det bra att regeringen ska komma med besked inom de närmsta veckorna för hur begränsningarna ska hanteras framåt.

De flesta svenska klubbar har påverkats mycket av de uteblivna publikintäkterna. I det öppna brevet vädjar SEF till regeringen att låta fotbollen ta ansvar för publikinsläppet.
”Sommarens spel inför tomma läktare, och därmed noll matchdagsintäkter, har fått många svenska elitklubbar att gå på knäna. Skulle regeringen låta fotbollen att ta ansvar för att ta in publik utifrån arenans och evenemangets förutsättningar att agera säkert så skulle det förändra mycket. Det som redan är förlorat går inte att rädda, men en viss publik skulle i alla fall stoppa blödningen lite – dock inte helt. Men, det är en start mot en normalisering som gör att den svenska elitfotbollen och dess supportrar kan hoppas på ett liv också efter Covid-19.”

Foto: Bildbyrån

Annons