Sef föreslog tömda läktare för Polisen – bakom ryggen på klubbarna

Inför tömda läktare som en del i exkluderingsstrategin.

Det förslaget kom Svensk Elitfotbolls säkerhetschef Per Eliasson med till polischefen Per Engström i slutet av november förra året.

Men klubbarna i Sef hade inte fått ta del av tankarna innan det gick till polisen, kan nu Fotboll Sthlm avslöja.

Annons

De senaste veckorna har det stormat inom svensk fotboll.

I en intervju med DN sa polischefen Per Engström, idrottsansvarig på Nationella operativa avdelningen (Noa), att fotbollsklubbar måste börja tömma läktare om det inträffar ordningsstörningar. Uttalandet påminner om ett tidigare Sef-förslag, som Fotboll Sthlm kunde berätta om i februari, men det tillbakavisades av Sef:s säkerhetschef Per Eliasson.

– Vi har inte diskuterat det (att tömma läktare), sa Per Eliasson till Expressen.

Men det är inte hela sanningen.

Fotboll Sthlm har tagit del av mejlkorrespondens mellan Sefs Per Eliasson och Noas Per Engström. Den visar att tömda arenor visst varit ett ämne som diskuterats mellan de två.

Den 23 november 2023 skickade Eliasson en powerpoint-presentation till Engström, som går igenom Sefs inställning till arbetet mot ordningsstörningar.

I presentationen är tömda läktare ett återkommande tema.

Utdrag från Per Eliassons presentation som skickades till Per Engström.

Presentationen är 51 sidor lång och inleds med ett långt bildspel på pyroteknik, kläder och banderoller som bränns upp, samt maskerade supportrar. Eliassons dom i presentationen:

“Det här är inte supporterskap – det är huliganism”

För att komma till bukt med problematiken föreslår Per Eliasson i presentationen att man ska stänga ner läktare och arenor:

“Måste tydliggöra att en stängd sektion/arena inte är en återgång till villkorstrappan – det är en konsekvens av respektlöst beteende av ett antal supportrar som gör att vi måste ta nästa steg i exkluderingsstrategin för att fortsatt skapa trygga och säkra evenemang.”

Sedan säsongen 2022 använder sig svensk fotboll av exkluderingsstrategin, som går ut på att stänga av de supportrar som missköter sig. Strategin har alltid varit inriktat på individer och att rikta den mot läktarsektioner eller arenor vore nytt. Men det var alltså vad Per Eliasson nu föreslog.

“Varje gång vi inte gör det [avbryter matcher] flyttar de röda supportrarna fram positionerna”, står det i presentationen.

Utdrag ur presentationen. Enligt Per Eliasson kan stängda arenor bli en del av exkluderingsstrategin.

Tidpunkten för mejlet är värt att notera. Presentationen skickades från Eliasson till Engström den 23 november 2023. Enligt dokumentation som Fotboll Sthlm tagit del av diskuterade säkerhetsgruppen, där representanter för de fem stora publikdragande lagen i Allsvenskan ingår, nya förslag till säkerhetsdirektiv först den 4 december 2023.

När Eliasson skrev till Engström om stängda sektioner och att ta tillbaka läktarna hade han alltså inte klubbarna med sig.

Svensk Elitfotboll har två organ för att diskutera säkerhetsfrågor: säkerhetsgruppen, där säkerhetscheferna från AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg och Malmö FF ingår, samt säkerhetsrådet, som består av samma klubbars vd:ar. Fotboll Sthlm har varit i kontakt med flera personer i båda organen, som samstämmigt uppger att Eliassons förslag var okänt för dem.

– Jag hade aldrig sett det förut, säger Göran Rickmer, säkerhetschef i Hammarby.

Upplever du att Sef går bakom ryggen på er klubbar?

– Det är en fråga för oss att diskutera, men jag kan väl konstatera vi uppenbarligen inte har samsyn i vilken väg vi ska gå framåt. Det finns mycket kunskap och fakta både inom Polismyndigheten och inom forskningen som man kan luta sig mot kring vad som är ett framgångsrikt koncept. Det som lyfts upp här är inte framgångsrika koncept. Det är lite populistiskt och i min värld tyder det på en viss brist på kunskap och kompetens. Jag vet inte hur man har kommit fram till det här, det får Sef stå för. Vi vill inte kännas vid det, i alla fall.

Också Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson är skeptisk. Han hade inte sett presentationen och delar inte Eliassons bild.

– Jag blev initialt väldigt förvånad över tonaliteten och vilken bild som förmedlas. Det är den enkla sammanfattningen, säger Jonsson.

Hur känner du kring att Sef förde de här samtalen med Polismyndigheten utan att ha förankrat presentationen bland er klubbar? 

– Det vet jag inte. Sef behöver i vissa delar driva sin egen verksamhet. Men jag är förvånad över att jag aldrig ens sett den. Det hade jag förväntat mig, att vi som operativt arbetar med säkerheten i svensk fotboll hade fått ta del av den här typen av funderingar som framfördes.

Påverkar det här ditt förtroende för Per Eliasson?

– Det vet jag inte i nuläget. Det får väl framtiden utvisa. Per får stå för det som han har skrivit och hur saker har hanterats. Vi får ha en diskussion om hur det kommer sig att vi hamnat här och hur vi tar det vidare.

Per Eliasson, å sin sida, menar däremot att det som framförts i presentationen inte utgör förslag. Man ska se det som allmänna reflektioner mellan honom och polischefen Per Engström, tycker Sefs säkerhetschef.

Du skriver att en stängd sektion kan vara “nästa steg i exkluderingsstrategin”. Vad menar du med det?

– Det vi menar är att exkluderingsstrategin är grunden för allt. Vi ska alltid sträva efter att hitta lösningar som gör att vi så träffsäkert som möjligt hittar de individer som begår brotten, att de lagförs och inte har tillträde till vår arenor. Men en del av att upprätthålla den goda ordningen är att tömma en sektion i vissa situationer. Det är en förlängning på exkluderingsstrategin. Exkluderingsstrategin gäller alltid, den är vi överens om, men vi måste också våga säga att det kan finnas situationer där vi måste säkra evenemangets ordning och reda och trygghet. Då kan den åtgärden bli nödvändig. Men det är inget nytt, arrangören har alltid haft den möjligheten.

Du skriver att man “måste våga ta beslutet”. Vågar inte klubbar göra det?

– Det som vi upplevt är att det funnits situationer där man möjligtvis borde ha tagit den åtgärden, men där ingen aktör har agerat och tyckt att situationen varit tillräckligt allvarlig. Det är inte bara vi, utan egentligen alla som var där. Man vågar inte därför att det inte finns en beredskap för det. Det fanns inte en tydlighet om att göra det.

Den här diskussionen du förde med Per Engström om lösningar och åtgärder förs ju före säkerhetsgruppens möte den 4 december. Hur väl förankrat var de här förslagen som du kom med bland medlemmarna i Sef?

– Man ska också vara tydlig med att det här inte är Sefs diskussion. Det är en diskussion som vi hade med ledningen. Det är inget förslag. Det var en reflektion över saker och ting som hade hänt. Diskussionen som vi hade i början på december med de säkerhetsansvariga var av en annan typ, där man pratade om vilka åtgärder som vi ska titta på. Det här var mer en reflektionen över säsongen som vi precis hade lagt bakom oss.

Sef ska representera elitklubbarna. Hur väl går ditt uppdrag som säkerhetschef för Sef ihop med att du resonerar om åtgärder med polismyndigheten som inte är förankrade bland klubbarna?

– Än en gång: det var inga åtgärder som vi diskuterade. Det var en reflektion av hur säsongen hade varit. Vi är överens om exkluderingsstrategin. Diskussionen om vad vi måste titta på för vi internt inom Sef och den startade den 4 december. Det var inga åtgärdsförslag över huvud taget, det var ingen agenda. Det var hur vi ser på säsongen som har varit.

Du skriver att man “måste ta nästa steg” i exkluderingsstrategin. När du som säkerhetschef skriver att “vi måste ta nästa steg”, då tycker jag att det är svårt att inte se det som ett förslag?

– Det är kanske ett ord och så vidare. Men det är inte så att vi lägger fram något… Forumet som vi diskuterar i där, det är inte ett forum för beslut. Det var, återigen, en reflektion. Sen om det är ett ord som man kan tolka på något annat sätt… De viktiga processerna är faktiskt de som startar den 4 december, där vi diskuterar vad vi själva vill göra.

Förslaget om att bryta matcher och tömma arenor framfördes, enligt våra uppgifter, av Per Eliasson sedan till klubbarna i slutet av fjolåret. Det ledde till en stor konflikt i säkerhetsgruppen, vilket Fotboll Sthlm kunde rapportera i februari. När Sef presenterade sina nya säkerhetsdirektiv tidigare i mars fanns Per Eliassons förslag om tömda läktare inte med.