Avbryt matchen och skicka hem publiken om bangers, utskjuten pyroteknik eller inkastade föremål sker vid tre tillfällen.
Så löd Sefs förslag till klubbarna för att komma till bukt med ordningsstörningar inför säsongen 2024.
Följden blev en infekterad konflikt mellan ligaorganisationen och Stockholmsklubbarna – och ett oklart säkerhetsläge med en vecka kvar tills tävlingssäsongen börjar.
Säsongen 2023 kantades av ökad pyroteknikanvändning. Inte bara bengaler kom till användning på svenska fotbollsläktare, också fyrverkerier och annan typ av utskjutande pyroteknik blev mer frekvent förekommande. Dessutom kastades bengaler mellan sektioner och in på plan i flera matcher. Det har bland annat fått följden att regeringen tillsatt en utredning för att minska våld och ordningsstörningar vid fotbollsmatcher och att Sveriges ultrasgrupper tagit avstånd från kastad pyroteknik.
Under vintern har de frågorna diskuterats flitigt i ligaorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef). Förra veckan avslöjade Göteborgs-Posten att ett Sef-möte kring fotbollens arbete mot ordningsstörningar havererat efter att klubbarna inte kommit överens. Tidningen skrev då att man diskuterat en “Uefa-modell”, som liknar systemet som fanns på tiotalet. Systemet skulle bland annat innebära att klubbar kan tvingas betala böter om åskådare använder sig av bangers, utskjuten pyroteknik eller kastar in föremål. Enligt GP hade framför allt Stockholmsklubbarna satt sig på tvären.
Fotboll Sthlm har under en längre tid undersökt turerna kring Sefs säkerhetsarbete och talat med flera centralt placerade källor. Enligt våra undersökningar stämmer det att det råder stor oenighet mellan klubbar och ligaorganisationen, framför allt mellan Sefs ledning och Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby. Men det är inte enbart ett Uefa-system som ligger till grund för konflikten.
Sef har två organ för att diskutera säkerhetsfrågor. I båda ingår Sefs säkerhetsansvarige Per Eliasson samt representanter för de fem stora publiklagen: AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IFK Göteborg och Malmö FF. Det ena är säkerhetsrådet, som förutom Sefs representant består av klubbcheferna i de fem klubbarna. Det andra är säkerhetsgruppen, som består av Sefs representant och de fem klubbarnas säkerhetsansvariga.
Det var i det senare organet som säkerhetsfrågorna inför 2024 på riktigt lyftes i början av december 2023. Där presenterade Sef ett förslag, som Fotboll Sthlm tagit del av, kring hur man bäst kommer till rätta med problematiken med ordningsstörningar.
Sefs förslag riktar in sig på bangers, farliga inkastade föremål och utskjutande pyroteknik. Det yrkar på att vid första tillfället som något av de tre företeelserna sker eller används ska ett möte eller ett matchmöte hållas. Sker det igen ska lagen kallas in i omklädningsrummen och ett formellt matchmöte hållas.
Därmed skiljer sig förslaget från rådande säkerhetsbestämmelser från flera punkter. I dagsläget räcker det med att ett möte hålls mellan domaren och arrangör i spelartunneln. Ett matchmöte måste däremot hållas i ett avskilt rum på arenan och medför längre avbrott.
Men den punkt som kom att väcka mest uppståndelse var förslag till konsekvens om bangers, utskjutande pyroteknik eller inkastade föremål användes vid tre tillfällen.
Då skulle nämligen matchen avbrytas och SvFF:s matchdelegat fatta beslut om när den kan återupptas. Enligt SvFF:s tävlingsbestämmelser en avbruten match återupptas omedelbart efter att matchmöte hållits eller nästkommande dag.
I förslaget har den punkten kallats steg tre. I praktiken skulle den innebära att arenan måste tömmas om tre bangers används eller tre bengaler slängs in på plan.
Steg tre gör Sefs förslag unikt i sitt slag. Aldrig tidigare har det i de särskilda tävlingsbestämmelserna funnits ett krav på att matcher ska avbrytas på grund av att pyroteknik används vid ett visst antal tillfällen. Men nu ville alltså Sef skulle arbeta för att få in det kravet i de särskilda tävlingsbestämmelserna.
Under vintermånaderna har flera omarbetningar av Sefs förslag tagits fram – bland annat ett av Djurgården och Hammarby. Fotboll Sthlm har tagit del av båda klubbarna revideringar, som skiljer sig kraftigt från ursprungsförslaget. Framförallt var ursprungsförslagets steg tre helt borttagen.
Men inte heller kring Djurgården och Hammarbys respektive förslag har konsensus kunnat hittas, trots att samtalen pågått i snart två månader. Tanken var att Säkerhetsrådet och Säkerhetsgruppen skulle presentera ett förslag som organen enhälligt kunde ställa sig bakom senast 7 februari, men deadline hölls inte. Måndagen 12 februari träffades säkerhetsgruppen för ett möte, utan att enas om något förslag.
“Vi är inte riktigt klara ännu. När vi är det pratar jag gärna med dig”, skriver Sefs vd Johan Lindvall på sms.
✓ Fotboll Sthlm har sökt Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården Fotboll, som inte vill uttala sig.
✓ Fotboll Sthlm söker AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch, Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer och Sefs säkerhetsansvarige Per Eliasson.