Så vill Craft förändra fotbollen: ”Högkvalitativa kläder med ett syfte”

Craft är kända för sina sportkläder för de tuffaste individuella idrotterna.
Nu gör det svenska företaget en storsatsning på
lag och klubbar där fotboll blir en av de viktigaste sporterna.
Fokus ligger på funktion och material i världsklass.

Den här artikeln är en annons från Fotboll Sthlms samarbetspartner Craft

Cykel, triathlon, löpning, längdskidåkning, friidrott. Gemensam närmare för några av sporterna som Craft satsar på är att kraven är höga. Det Boråsbaserade företaget samarbetar med en rad stjärnor – bland andra Charlotte Kalla, Angelica Bengtsson, och Tom Dumolin (från 2019) – och jobbar tätt med några av världens främsta materialtillverkare. Kvaliteten har alltid högsta prioritet.

– Vårt arv ligger i funktion och vi har alltid gjort produkter med ett syfte, berättar Christoffer Rehn som är produktchef för Crafts klubbsatsning.

– Plaggen ska vara mer än något som bara sitter på kroppen. Det kan vara lätta plagg, värmande plagg, fukttransporterande plagg eller plagg som skyddar mot sol eller regn. Grunden är alltid att det ska finnas ett specifikt syfte, och det tankesättet kommer vi ta med oss in till fotbollen. 

Craft har i många jobbat med cykelsporten på högsta nivå. Erfarenheterna tar de med sig till fotbollsvärlden.

Fotbollen är en av de sporter som Craft satsar extra på under parollen Teamwear. Under de kommande åren gör företaget en offensiv mot världens största sport. Optimismen är stor.

– I fotbollen brukar det vara elva spelare med samma kläder där man får välja på olika storlekar så som medium eller large. Damerna och juniorer brukar få spela i herrkläder i en mindre storlek. För oss som är vana vid att jobba med cykelsporten där bland andra världsmästaren Peter Sagan kan föreslå ett par millimeters kortare ärm är det ett feltänk. För oss är det självklart att göra samtliga fotbollsplagg i dam-, herr- och juniorpassform eftersom kropparna ser olika ut, säger Christoffer Rehn.

Fotbollen kan vara konservativ. Hur har ni tagits emot?

– Väldigt bra. Vi är ödmjuka inför att vi är nya inom fotbollen. Men vi vet att våra kläder har några av världens bästa material och det ser vi som en självklarhet även införa detta i fotbollens värld.

För Craft är det viktigt att inte bara kläderna är hållbara. Företaget arbetar aktivt med att göra ett så litet miljöavtryck som möjligt. Teamwear-kollektionen som lanseras nästa höst är gjord av hundra procent återvunnen polyester från Pet-flaskor. Inom fem år kommer samtliga Craft-produkter vara gjorda till största del av återvinningsbart material.

– Vi ser det inte som ett säljargument utan som en självklarhet. Vi tycker att alla borde tänka på samma sätt och ta ansvar som varumärken, säger Christoffer Rehn.

Här läser du mer om Crafts teamwear-satsning!

Annons