Så mycket fick agenterna under 2018: ”Får gilla eller ogilla det”

Agentarvodena ökar både i den internationella fotbollen och i Allsvenskan, visar en rapport från revisionsbyrån EY.
I Stockholm sticker AIK ut.

Annons

Under 2018 tjänade agenter inom fotbollen 5,1 miljarder kronor enligt vad klubbarna har rapporterat in till Fifa. Drygt hälften kommer från Premier League. Även i Allsvenskan har agentarvodena ökat på slutet. Under fjolåret betalades 37 miljoner kronor ut till agenter – en 48-procentig ökning sedan 2017.
Uppgifterna kommer från Expressen som har gått igenom klubbarnas ekonomier via sammanställningen som revisionsbyrån EY har gjort. Där framkommer det att AIK har betalat ut störst agentarvoden under fjolåret: 10,2 miljoner kronor – mest av samtliga allsvenska klubbar. Djurgården har betalt ut 4,3 miljoner och Hammarby 2,0 miljoner.

Noterbart är att Djurgården sålde spelare för 56 miljoner kronor och Hammarby för 13,3 miljoner. AIK fick bara in åtta miljoner för försäljningar (Kristoffer Olsson-affären bokförs 2019) men hade alltså klart högst agentkostnader.
– Det är den summa som vi har betalat till agenter under året. Sen använder vi också agenter i vår scoutingverksamhet, men det gör man ingen skillnad på i den listan, säger klubbdirektören Jens T Andersson till Expressen.
Klubbdirektören tycker inte att siffrorna är rättvisande.
– På det sättet är den inte rättvis. Min andra kritik är: hur kan det komma sig att några klubbar har redovisat sina agentarvoden – och så har några inte gjort det? Vad är sanktionerna om man inte gör det?, säger han.
– Jag är av uppfattning att antingen redovisar alla klubbar in sina agentarvoden specificerat, eller så behöver ingen göra det. Nu känns det som att det är godtyckligt.
Ungefär hälften av AIK:s agentkostnader under 2018 gick till Club Consult Africa Limited, en agentur Enoch Kofi Adu, Nasiru Mohammed, Daniel Amartey och Kingsley Sarfo. Jens T Andersson vill inte kommentera utbetalningarna till den agenturen, men ger en allmän bild av hur klubben resonerar.
– För mig är det kopplat från fall till fall. Om vi ska sälja en spelare så är vårt uppdrag att få en så stor nettointäkt som möjligt. Om vi kan få det genom att använda en agent, så gör vi det, även om den agenten också tjänar pengar. För mig är det ganska enkelt att det fungerar så. Man får gilla eller ogilla det – men det är så europeisk fotboll ser ut i dag.

FOTO: Bildbyrån