Larmrapporten: Kriminella gäng infiltrerar svensk fotboll

Gängkriminella infiltrerar föreningar, agenter mutar till sig lovande talanger och matchfixningen breder ut sig.

Svensk fotboll har mått bättre.

Det slår tankesmedjan Tryggare Sverige larm om i en ny rapport, som skriver om att svensk fotboll är drabbad av “organiserad och systemhotande brottslighet”.

Annons

I måndags släppte tankesmedjan Tryggare Sverige en rapport med titeln Brott och otrygghet inom svensk idrott – en lägesbild. Rapporten bygger på intervjuer med över bland annat säkerhetsansvariga, klubbledare och poliser, totalt över 200 personer. Den är författad den före detta polisen Fredrik Gårdare, som ledde Aktionsgrupp idrott (AGI), från att den grundades till att den lades ned 2021.

I rapporten framgår att svensk idrott fortsatt har problem med sexuella övergrepp, huliganism och doping, men också att organiserad brottslighet brett ut sig inom idrotten, med särskild tonvikt på fotbollen.

I rapporten nämns att kriminella nätverk i dag har “total makt över en handfull föreningar”, som upprätthålls genom hot mot spelare och dess familjer, hållhakar på spelare med brott i registret och att engagerade som protesterar slängs ut ur föreningen. Därigenom kan de kriminella tillskansa sig kommunala bidrag, förbättra sina anseenden i allmänhetens ögon samt tjäna och tvätta pengar på uppgjorda matcher.

Just matchfixning beskrivs som ett omfattande problem, som länge negiligerats av idrottsförbunden själva, trots att media och spelbranschen haft kännedom om problematiken. Också här är grovt kriminella drivande, enligt Tryggare Sverige.

Dessutom beskrivs agentbranschen som belastad med kriminella. I rapporten framgår att agenter gärna strösslar gåvor och lyxartiklar runt sig, för att locka till sig unga spelare, även de som är under 15 år och som enligt förbundets regler inte får ha en agent. I längden leder det till ett beroendeförhållande mellan spelaren och agenten, som senare i karriären kan kräva att spelaren deltar i matchfixning eller skickar betalningen svart.

Vad gäller matchfixning skriver Tryggare Sverige att polisen under tiden då AGI fanns gjorde framsteg på området och att idrotten samtidigt engagerade större resurser. Men sedan AGI lades ned hamnar många fall “mellan stolarna” och Spelinspektionens Matchfixningsråd beskrivs av en intervjuperson som “snack men ingen verkstad”. Det råder en tystnadskultur kring många av idrottens problem, enligt rapporten, som också slår fast att spelare, ledare och föreningar utsatts för hot från tungt kriminella miljöer.