Polisutspelet inför derbyt: ”Man hoppas nästan att det händer något”

Finsk polis kommer till Stockholm för att arbeta under söndagens derby.
Ett våldsamt sådant väntas, tror kriminalinspektör Jesper Molander från den nationella operativa avdelningen hos polisen.
– Vi kan nog förmoda att den finska polisen kommer behöva använda våld, säger Molander till Hufvudstadsbladet.

Annons

Norsk och dansk polis har tidigare jobbat i Stockholm vid allsvenska matcher för att lära sig av det svenska arbetssättet. På söndagens derby är det Finlands tur, då finska poliser kommer att närvaro runt Djurgården-Hammarby på Tele2 arena. Den bakomliggande tanken handlar om att stärka samarbetet för eventuella framtida gemensamma insatser.

För de finska poliserna kommer blir det att göra, menar Jesper Molander på Noa, den nationella operativa avdelningen. I år har det blivit oroligt och våldsamt vid ett antal stormatcher i Stockholm, och Molander utgår från att det blir turbulent på nytt.
– Vi kan nog förmoda att den finska polisen, i alla fall i någon mån, kommer behöva använda våld för att stävja bråk mellan supportergrupper. Vi utgår ifrån att något kommer att hända under matchen, säger Molander till Hufvudstadsbladet.
– Det brukar vara mycket pyroteknik. Bråk mellan supportergrupper är inte ovanligt, men också enskilda supportrar brukar hamna i luven på varandra.

Att det blir våldsamt kan till och med vara önskvärt, menar kriminalinspektören.
– Vi hoppas nästan, trots att man kanske inte ska göra det, att något händer. För att vi ska kunna testa modellen vi arbetat fram måste det nästan hända saker, annars är övningen inte särdeles lärorik, säger Molander.

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson är mycket kritisk till hur Jesper Molander uttrycker sig.

– Otroligt märkliga uttalanden. Jag känner inte alls igen mig i att vi haft den typen av dialog inför matchen – tvärtom. Vi har diskuterat vad alla aktörer kan göra för att det ska bli ett så tryggt arrangemang som möjligt. Därför är det otroligt förvånande att läsa den här typen av uttalande som är så verklighetsfrämmande att det knappt finns ord att beskriva det, säger Jonsson till Fotbollskanalen.

Inte heller Per Engström, sektionschef på Noa, tycker att uttalandet var lämpligt.
– Intervjun är alldeles för mycket fokuserad på våld i stället för dialog. Jag vet inte varför man har kommit in på det, och det är beklagligt att det tagit de här proportionerna. Inom svensk polis har vi en gemensam hållning att arrangemang ska genomföras på ett lugnt och tryggt sätt, det är grunden. Det här är ett olyckligt uttalande som sedan bars iväg på olika sätt, säger Per Engström.