Mats Enquist orolig: ”Vill inte ha krig mellan polis och supportrar”

På torsdagen höll fem allsvenska storklubbarna ett krismöte för att diskutera den ansträngda situationen med polisen.
– Just nu är vi väldigt bekymrade, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till DN.

Polisens hårdare tag mot fotbollen har fått en rad konsekvenser. På torsdagen samlades representanter för AIK, Djurgården, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg för att diskutera igenom den spända relationen innan Sef ska möta polisen i nästa vecka.
– Just nu är vi väldigt bekymrade. Vi behöver jobba ihop med polisen, det var alla överens om. Man kan inte hamna på kant med en myndighet, det är ingen bra idé, säger Mats Enquist, generalsekreterare för Sef, till DN.
– Nu känns det som att vi glider bakåt och det sista vi vill ha är ett krig mellan supportar och polisen, då hamnar alla i kläm. Just nu är vi ganska oroade över vart det är på väg, vi har ju sett tendenser under våren som vi inte sett på länge. Det är aldrig bra när grupper går emot varandra.

Annons

Syftet med möten med polisen är att förbättra det allmänt oroliga klimatet runt fotbollen. Men det handlar också om att staka ut en väg framåt för hur det ständiga trätoämnet pyroteknik ska hanteras.
– Pyrotekniken är svårhanterad. Vi har en ganska stark enad syn på att det viktigaste är att garantera så mycket säkerhet som möjligt. Att lösa ett problem kan skapa andra problem. Den strategiska förändringen är både verkningslös och farlig, säger Mats Enquist.
– Frågan är hur man kommer åt pyrotekniken? Vi har velat undvika att man retar upp ett helt supporterkollektiv och att det drabbar oskyldiga personer. Vi vill att den som gör något dumt åker dit, det är helt okej. Men får man vara lite tålmodig och jobba lite spetsigt.

I Aftonbladet varnar den brittiske professorn Clifford Stott, som är expert på hur man hanterar stora folkmassor, för att polisens strategi är direkt skadlig.
– Polisen är på väg att bryta upp dialogen och varför de har beslutat att göra detta kan jag inte förstå överhuvudtaget. De lyssnar uppenbarligen inte. Den världsledande modellen är på väg att slås i spillror, säger Clifford Stott.

FOTO: Bildbyrån