Klubbarnas plan för Allsvenskan: tidig start, intensiv höst

Allsvenskan och Superettan ska starta den 11 april.
Det är planen som de svenska klubbarna jobbar efter.
– Det har egentligen inte varit frågan om att börja senare, utan om att ha så många matcher som möjligt efter EM-uppehållet, säger Sefs ordförande Lars-Christer Olsson till FotbollDirekt.


Spekulationerna om när Allsvenskan och Superettan ska starta nästa år har varit många till följd av pandemin. Det har bland annat pratats om att skjuta rejält på serien, men så kommer inte att bli fallet att döma av den preliminära planen. För nu har elitklubbarna enats om att ha den 11 april som startdatum. Förslaget ska nu till förbundet som tar det slutgiltiga beslutet.

Tanken med förslaget är att vårens matchande ska vara mindre hektiskt, men att tempot ökar efter EM-upphållet. På så vis vill klubbarna öka chanserna för att få in mer publik under säsongen då man hoppas kunna släppa på rejält med åskådare från och med juli. Enligt FotbollDirekt ska det spelas åtta allsvenska omgångar före EM och 22 efter, medan Superettan ska ha elva före och 19 efter.
– Det måste koordineras med övriga tävlingar, det är nog inte möjligt att spela lika långt in på vintern som i år. Men det håller SvFF på och tittar på nu. Tanken är färre matcher före EM än efter. Det blir omkring en tredjedel på våren, och två tredjedelar på hösten, säger Lars-Christer Olsson, ordförande för Svensk Elitfotboll.