Intresset växer kring BP-talangen: ”Det har börjat röra på sig”

Tre mål senast mot Täby FK och delad skytteligaledare. Brommapojkarnas anfallare Omar Faraj, 19, är glödhet inför sommarens transferfönster.

Annons

Brommapojkarna leder just nu division 1 norra och är obesegrade efter nio omgångar. En stor anledning bakom lagets succévår är 19-årige Omar Faraj som stått för sju mål.

Senast vann BP hemma mot Täby FK med hela 6-0 där Faraj stod för halva målproduktionen.
– Omar har betytt jättemycket för oss och vi är väldigt nöjda med hur han presterar och vilka otroliga kliv han tar hela tiden, säger Peter Kisfaludy.

Sportchefen menar att det inte är någon slump att Faraj fått sin stora utveckling i år.
– Han glimrade till redan förra året men hade lite problem med att skapa poäng framåt. Man ska komma ihåg att det tar tid att etablera sig som seniorspelare, för vissa tar det längre tid än andra.

Kisfaludy jämför Faraj med två tidigare BP-talanger.
– Titta bara på en sådan som Besard Sabovic som tagit steget till Turkiet eller Hampus Finndell som verkligen fått en utveckling i Djurgården. Omar har i år börjat blomma ordentligt och gör väldigt mycket bra saker.

Inför den här säsongen tog Christer Mattiasson – med förflutet som anfallare i AIK och Djurgården – över som tränare för klubben. Enligt Kisfaludy har “Mattigol” haft stor påverkan på Faraj.
– Han har betytt jättemycket då de både han jobbat mycket med Omars avslut. Idag är han stensäker när han får målchanser. Mattiasson som är gammal anfallare vet hur han ska coacha och sedan är Omar enkel att träna med sin enorma inre drivkraft som hela tiden vill lära sig mer.

Efter vårens målsuccé berättar Kisfaludy att intresset kring BP-talangen är stort. För en månad sedan skrev Expressen om att spanska Levante följer 19-åringen, ett intresse som lever vidare.
– Jag pratade med hans agent senast igår (läs tisdag) och det har börjat röra på sig. Sedan hör klubbarna av sig till agenten och inte direkt till oss. Men det är några allsvenska klubbar och sedan Levante som följer honom intensivt.

Har du märkt av ute på Grimsta att det är extra mycket scouter på plats för att följa honom?
– Nej, det har inte varit det hittills, men det kanske utvecklas nu när arenorna öppnar.

Samtidigt som Faraj är glödhet på transfermarknaden är inte Brommapojkarna i behov av att sälja spelare, detta trots att man spelar i division 1.
– Vi har fortsatt pengar som trillar in från Juventus och Atalanta som är kopplade till Dejan Kulusevski, vilket det ska göra i två år till. Sedan har vi även fått in kapital från Paulos Abraham (såld från AIK till Groningen) och Atalanta valde att utnyttja sin köpoption på David Perez.
– Ska vi sälja Omar redan i sommar så måste vi ha en möjlighet att kunna plocka in en ersättare. Där kan det däremot komma klubbar som vill att han spelar kvar här under hösten. Hade jag jobbat för en storklubb hade jag köpt honom nu för att sedan låta honom spela kvar i division 1 där han börjat leverera och utvecklas.

Sportchefen medger att Brommapojkarna hellre säljer sin anfallare till en utländsk klubb än till ett allsvenskt lag.
– Det är klart att det blir en annan peng om vi säljer honom till utlandet än inom Sverige. Men det är klart att med tanke på vad han presterar kommer vi få en bra peng även om vi säljer honom inom Sverige.

I Sverige kanske man jobbar lite mer med vidareklausuler likt det ni gjorde med Paulos Abraham? 
– Dels det, men jag tror att det beror helt på vilken klubb som köper honom. Jag tror att han bara vill gå till vissa klubbar som kommer att ha råd att köpa ut honom.