Hammarby fördömer attacker på stan: ”Vi måste sätta ner foten”

Oskyldiga supportrar blev påhoppade på stan i samband med derbyt mellan Djurgården och Hammarby.
Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Bajen, vill att de svenska klubbarna ska dra igång en kampanj mot våldet.

Annons

I söndagens derby mellan Djurgården och Hammarby var det mycket känslor på planen samt på läktaren. Däremot var det ett lugnt evenemang, både på och utanför arenan, då inga gästande supportrar fått biljetter till matchen.
– Jag har inte hört att det rapporterats om någon incident, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig hos Djurgården till Fotboll Sthlm.

På sociala medier har det dock spridits filmer på incidenter på stan där supportrar blivit påhoppade, något som hänt även vid tidigare matcher.

Göran Rickmer, Hammarbys säkerhetsansvarige, säger att han är trött på ”fega påhopp” oavsett klubbtillhörighet.
– Jag håller med Mats i bedömningen om själva evenemanget. Sedan måste man diskutera det som hände utanför på stan, säger han.
– Svensk fotboll måste kunna vara med och bidra till ett bättre samhällsklimat. Vi måste ställa oss frågan om vi kan gå ut med uppmaningar eller vädja till människor att tänka till innan det gör något sådant.

Rickmer tycker att det är dags att kollektivt sätta ner foten.
– Jag tycker inte att det är okej att hålla på med fega påhopp på supportrar vars enda skuld är att de håller på ett annat lag. Sedan är det klart att jag blir mer förbannad om det är en hammarbyare som gör detta mot någon annan klubb.
– Det finns en trend i vårt samhälle där det är väldigt lätt att ha åsikter när någon annat lag gör något och säga ”fyfan, vad de är dumma”. Men supporterkollektivet måste lämna färgerna och se helheten. Visst går det att luta sig tillbaka och säga att polisen får sköta att det blir ordning och reda på stan, men det finns även moraliska regler. Vi kan alla vara med och bidra till att det finns en enighet för vad som är okej och inte okej.

Hammarbys säkerhetsansvarige poängterar att han trots allt ser vissa tecken på en förbättring i debattklimatet.
– Jag märker en viss skillnad på sociala medier idag där det ändå blir en diskussion om det.

Vad kan ni klubbar göra åt saker som sker utanför arenaområdet?
– Vi måste våga sätta ner foten. Klubbarna har tillsammans med supportrarna fått bort rasismen på läktaren och det gjordes för att vi sa ifrån. 

Rickmer är inne på att de svenska klubbarna bör gå ihop i en gemensam kampanj som tar avstånd från våld runt matchdagarna.
– Jag tror att det finns en rädsla inom svensk fotboll att man ska misstolkas. Men varenda klubbrepresentant som jag har pratat med är överens. Varenda människa tycker att det här är förjävligt och från det borde steget inte vara så stort.