Grönt ljus för fotbollen – Allsvenskan kan spelas fram till jul

På fredagen väntas besked om den allsvenska starten.
Enligt uppgifter till Fotboll Sthlm arbetar SEF utifrån flera olika spår.
Det hetaste spåret för hur man ska lägga upp spelschemat innebär allsvenskt spel ända in i december.

Annons

Folkhälsomyndigheten har öppnat för att ge besked om fotboll på elitnivå i morgon, fredag, och förhoppningen från de allsvenska klubbarna är att man ska få klartecken att köra igång serien i juni månad.

Enligt uppgifter till Fotboll Sthlm arbetar man nu efter flera olika arbetshypoteser för hur ett allsvenkt spelschema skulle kunna disponeras, och det hetaste spåret skulle innebära allsvensk premiär helgen 13-14 juni. Det är samma uppgifter som Expressen gick ut med tidigare under kvällen.

Enligt våra källor är huvudplanen att det under juni och juli månad kommer det att spelas två allsvenska omgångar per vecka, och cirka 13 omgångar ska vara spelade när juli är över. Det innebär att närmare halva serien spelas inom loppet av sju veckor.

Från och med augusti spelas sedan en match per vecka, hela vägen in i december månad. Den sista omgången skulle då spelas runt den 13 december, med kvalspel upp och ner från Allsvenskan veckan därpå. Med andra ord kan det spelas svensk elitfotboll hela vägen fram till jul.

UEFA har ännu inte kommit med ett definitivt besked om landslagsfotbollen i höst, och det kan vara en faktor som påverkar det allsvenska schemat. Men med ovanstående lösning tar man höjd för att lagen ska kunna spela i Europa, och att det ska hinnas med uppehåll för landslagsspel.

Troligen kommer det mer exakta spelschemat att sättas efter hand, med cirka sju omgångar i taget. Detta för att ha en ökad flexibilitet för nya besked från både myndigheter och UEFA under hösten.

Annons