”Får tömma arenan om så krävs” – Polisen sätter press på klubbarna

Utskjutande pyroteknik, bangers, planstormningar och nya typer av maskeringar.

Så lyder polischefen Per Engströms omdöme av läktaråret 2023.

– Jag hoppas att vi kan se mindre våld, hot och hat. Det vore trevligt om vi kunde gå mot en ljusare säsong och att alla tar ansvar så att vi kan fokusera på fotbollen i stället för det runt omkring, säger Engström till Fotbollskanalen.

Annons


Igår publicerade Polismyndigheten en undersökning av säkerhetsläget under fotbollssäsongen 2023. Enligt myndigheten var utvecklingen i flera avseenden negativ.

Per Engström, sektionschef vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) pekar på nya fenomen på läktarna som enligt honom tyder på brister i klubbarnas säkerhetsarbete.

– Det dök upp en del nya fenomen, framför allt utskjutande pyroteknik, som var ett nytt inslag. Det användes också bangers vid olika tillfällen, samtidigt som vi hade planinvasion och kanske mer organiserad maskering med exakt likadana kläder eller overaller. Det stack ut vid olika tillfällen, och framför allt är det utskjutande delar, som kan skada publik, spelare och funktionärer på ett helt annat sätt. Det har inräknats. Med gällande visitering med mera, så kan visiteringen inte varit gjord på ett tillräckligt bra sätt. De där sakerna kan inte komma in via publikingångar, så de är insmugglade eller också har de på annat sätt planterats in på anläggningar i förväg. Det är allvarliga säkerhetsbrister, säger polischefen till Fotbollskanalen.

Att säkerhetsbristerna har uppdagats under fjolåret menar Engström är orande sett till det säkerhetsläge Sverige befinner sig i.

– Det är överlag ett bristande säkerhetsarbete utanför arenor. Utifrån terrorhotbild fyra har man absolut inte vidtagit de åtgärder som förväntas av en arrangör.

Att arrangörerna visar brister med säkerheten har med påtryckningar utifrån att göra, menar Engström. Däribland olika supportergrupperingar till klubbar.

– Det är naturligtvis påtryckningar. Arrangörer styr inte över arrangemang, det är uppenbart. Det finns olika fraktioner på läktare som tycker sig bestämma det här, och arrangörer ligger under press att på olika sätt underlåta att leva upp till säkerheten. Det är beklagligt då man utsätter publiken, spelarna och alla som är på arenan för en säkerhetsrisk.

Framgent vill polischefen se att arrangörerna tar ett större ansvar för säkerheten på läktarna och, till exempel, avbryta matcher om det behövs.

– Vi hoppas att arrangörsansvaret ska genomsyra de här arrangemangen, att de tar större ansvar och avbryter matcher när de behöver avbrytas för att rätta till säkerhetsbrister, men vi hoppas naturligtvis att säkerhetsarbetet är så pass bra att man inte behöver avbryta matcher. Men vi kommer nog att titta ganska mycket hårdare på saker som utskjutande pyroteknik och liknande. Vi har samtidigt fått några löften om att man inte ska kasta och skjuta saker, och vi hoppas på att få slippa scenerna som vi såg under 2023. Vi vill inte ha skadade personer på de här arrangemangen. Det har också med allmänhetens förtroende för säkerheten på de här arrangemangen.

På fredag kommer ett möte mellan polisen, Svensk Elitfotboll, SvFF, supporterföreträdare, socialminister Jakob Forssmed och justitieminister Gunnar Strömmer att hållas.