Eriksson om mötet med Noa: ”Fotbollen ansvarar för fotbollen”

Björn Eriksson har nu haft en första träff med Johan Olsson, ny chef på Noa.
Mötet förvånade förbundet och Svensk Elitfotboll, men RF:s ordförande tycker inte att han borde ha informerat dem på förhand.

– Fotbollen ansvarar för fotbollen, sedan anlägger vi allmänna idrottsfrågor, säger Eriksson till Fotboll Sthlm. 

I slutet av förra veckan träffades RF:s ordförande Björn Eriksson och Johan Olsson, ny chef för Noa (nationella operativa avdelningen hos Polisen) som som tagit över polisens huvudansvar kring idrottsfrågor.

Mötet skapade en viss förvåning då varken SvFF eller Svensk Elitfotboll fått reda på att det skulle äga rum trots att samtalet skulle beröra vissa fotbollsämnen.
– Det är klart att Björn i sin roll på RF har rätt att träffa vem han vill. Men jag vill vara tydlig med att han inte företräder förbundet eller Sef, sa Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

När Fotboll Sthlm når Björn Eriksson efter mötet säger han att samtalet med Johan Olsson inte var ett samtal om specifika fotbollsfrågor.
– Vi pratade om vad som händer inom svensk idrott och vilka frågor som är kopplat till uppdraget att arbeta mot kriminalitet. Det var ingenting specifikt fotbollsmässigt.

Björn Eriksson vill inte gå in på detaljer om vad som sades på mötet, till exempel hur diskussionerna gick runt den så kallade villkorstrappan.
– Jag går gärna inte in på vad jag pratar med chefen för Noa om, men det var inget fotbollsmöte.

Inför mötet sa du själv att pyroteknik var ett ämne som ni skulle diskutera. Det är väl ändå ett ämne som är fotbollsspecifikt?
– Både ja och nej. Det finns även problem med pyroteknik inom bandyn och annat, men vi ligger inte riktigt på den detaljeringsnivån utan det handlar mer om allmänna idrottsfrågor. Det var inget särskilt som rörde fotbollen.

Kan du förstår SEF:s förvåning över att de inte hade vetskap kring att du skulle träffa den nye chefen över Noa?
– Nja, det är väl egentligen så att det rör alla 72 specialförbund. Det handlade om den generella idrottsrörelsen och ett resonemang som då förs. Fotbollen ansvarar för fotbollen, sedan anlägger vi allmänna idrottsfrågor. Jag tror inte att de hade känt att det här var särskilt konstigt att dessa möten äger rum.

Kommer du och Johan Olsson fortsätta ha kontakt genom fler möten i framtiden?
– Det har vi alltid genom att vi har dessa grupperingar som är ålagda att arbeta mot idrottsrelaterad brottslighet. Det följer RF:s allmänna råd och kommer naturligtvis att fortsätta. Sedan i vilka konstellationer det rör sig om vågar jag inte sia särskilt mycket om, men det finns inget särrum för fotbollsfrågor.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Per Engström ska leda idrottsrådet när Noa tar över

LÄS MER. Oskar Månsson: Ett brandtal som förtjänar större genomslag