Bajen ställer sig bakom MFF – vill införa vaccinpass i Allsvenskan

Malmö FF vill införa vaccinpass i höst för att fler ska kunna släppas in på de allsvenska arenorna. 
Ett förslag som Hammarby står bakom medan Djurgården och AIK följer utvecklingen. 

Annons

Under onsdagen gick Malmö FF ut med ett öppet brev på sin hemsida där man vädjade till de svenska myndigheterna att inför vaccinpass på fotbollsarenorna.

Klubben drog paralleller till Nederländerna och Frankrike där arenakapaciteten idag ligger på 100 procent, något som MFF vill se även i Sverige.

”Samma möjligheter borde även ges den svenska publik som har vaccinerat sig. Att fortsätta beröva dem gemenskap och tillhörighet är en onödigt restriktiv åtgärd. Vi har resurserna och är beredda att hantera vaccinpassen på det sätt som det är menat att de ska användas”, skriver man bland annat i brevet.

När Fotboll Sthlm når Hammarbys vd, Richard von Yxkull, menar han att den grönvita klubben står bakom Malmö FF i frågan.
– Utan att veta några exakta detaljer så ställer vi oss positiva till det här. Det är givetvis en diskussion vi måste ta med myndigheter hur det skulle fungera, men vi står verkligen bakom det till hundra procent.

Är det något som ni har diskuterat inom klubben?
– Vi hade hoppats att det skulle komma lättnader till hösten, det var de signaler som vi fick i somras. När så inte har skett har vi börjat ta dessa diskussioner, både internt och med andra klubbar. Så vi har pratat om det men inte kommit lika långt som Malmö gjort att man skriver ett öppet brev.

Hur ser du på att Malmö FF tar detta initiativ och skriver ett öppet brev?
– Det är bra att någon startar diskussionen, så bara positivt.

Djurgårdens vd, Henrik Berggren skriver i ett sms att man inom Djurgården inte lyft frågan.
”Det är högst rimligt att detta diskuteras. Däremot återstår en del frågor som jag inte har svar på. Gäller det hela arenan, hur gör vi med barn och ungdomar eller folk som faktiskt inte kan vaccinera sig? Exempelvis”, skriver han.

Är det en fråga som ni håller på att diskutera inom Djurgården?
”Vi har inte diskuterat det hos oss.”

Fredrik Söderberg, vice klubbdirektör i AIK, menar att hans klubb är öppen för olika alternativ

”AIK bejakar alla möjligheter till ett öppnande av våra läktare. Exakt genom vilka metoder bör experter snarare svara på, det viktigaste är att det fungerar för evenemanget i stort och ger publiken en trygghet i att vi som arrangör tar ansvar för att minimera smittspridning”, skriver han via sms.

Han skriver dock att AIK inte ser vaccinpass som den enda lösningen framåt.
”Vaccinpass kan säkert vara en sådan metod, men istället för att låsa sig till specifika metoder bör vi kunna vara framåtlutade nog att se över så många alternativ som möjligt”.