08-klubbarna om villkorstrappan: ”Ser ingen anledning att fira”

Fotbollssverige jublar över nyheten om den slopande villkorstrappan. 
I 08-klubbarna väljer man dock att sitta ner i båten.
– Jag ser ingen anledning att fira, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarige hos Djurgården. 

Det var under onsdagseftermiddagen som Sefs Mats Enquists skrev på Twitter att den omdiskuterade villkorstrappan ska tas bort.

Många jublade på sociala medier över nyheten, men 08-klubbarna ligger än så länge lågt.
– Jag har egentligen ingen spontan reaktion då jag vet alldeles för lite om vad det här beslutet innebär. Går vi på Mats Enquists ord får vi se ifall det enbart är begreppet villkorstrappan som försvinner eller om även arbetsmetodiken förändras på något sätt, säger Mats Jonsson.

Han vill avvakta och se vilka effekter det här faktiskt ger.
– Myndigheten lyder under lagar och förordningar. Att vi skulle se stora förändringar, det är nog att hoppas på för mycket. Men det är klart att det är ett positivt besked att man i grunden stryker villkorstrappan.

Göran Rickmer i Hammarby håller med sin kollega.
– Vad är det egentligen som har tagits bort? För mig har villkorstrappan varit ett samlingsord och ett begrepp som inte betyder någonting. Jag hoppas att polisen har värderat situationen och kommit fram till en väg framåt.

Han är dock skeptisk till att polisen plötsligt ska ha förändrat sin syn på arrangörens ansvar mot ordningsstörningar där det tidigare varit en nolltolerans.
– I slutändan är en hund en hund och en katt är en katt. Har polisen tagit bort ordet “villkortrappa” så har man gjort det, men verksamheten finns ju fortfarande kvar. Sedan får vi se om det här förändrar hur man skriver tillstånden, det är det vi har hängt upp oss på. Vad man kallar det för är irrelevant, även fast du kallar det för “äppelträd” blir det lika dåligt ändå.

Rickmer utvecklar:
– Under de senaste åren tycker jag att polisen har slutat vara rådgivande utan blivit mer kravställande, något som går emot vad ordningslagen säger. Man har inte heller kommit med några egna lösningar utan polisen har gett oss omöjliga uppdrag och krav. Finns den arbetsmetodiken kvar då spelar det ingen roll om villkorstrappan har försvunnit eller inte.

Ni båda har varit med om alla turer kring polisen och villkorstrappan de senaste åren, blir man därför mer luttrad och misstänksam när det kommer positiva nyheter i dessa frågor?
– Jag tror att det är viktigt att man fortfarande står med båda fötterna på jorden och tar sig tiden till att verkligen läsa in sig på vad som verkligen gäller och vad det är man har beslutat om. Har man varit med ett tag vet man att det kan finnas agendor och incitament till varför polisen gör på det ena eller det andra sättet i olika lägen. Jag ser ingen anledning att fira i nuläget, utan vi sitter lugnt i båten, säger Jonsson.

Även Rickmer skippar firandet under onsdagseftermiddagen.
– Hoppet får aldrig överge en. Vi har varit tydliga hela tiden med att samverkan är den enda vägen framåt och det är jag jättepositiv till. Polisen har gjort en del omorganisationer och vi ska ge dem en ärlig chans. Jag hoppas verkligen att man ser helheten och inte bara har fokus på kollektiva bestraffningar. Men jag kan säga att jag inte lagt någon flaska på kylning direkt, den får vara kvar nere i lådan.

LÄS MER. Mats Enquist efter polisens besked: ”Jävlar i mig en ketchupeffekt”

LÄS MER. Glädjebesked från Svensk Elitfotboll: Villkorstrappan skrotas