”Jag är bäst på konstgräs” – Fotboll Sthlm möter Fonn Witry

Aslak Fonn Witry, 22, imponerade och blev målskytt i sin tävlingsdebut.
Fotboll Sthlm tog ett snack med den målinriktade ytterbacken om träningsdagböcker, stödet från föräldrarna och varför konstgräs passar honom bättre än vanligt gräs.

Annons

Djurgården har varit aktiva under vinterfönstret. Efter en säsong där sportchefen Bosse Andersson fick kritik av sin egen lagkapten, Jonas Olsson, har värvningarna duggat tätt. Det hittills kanske mest lyckade förvärvet är Aslak Fonn Witry – som även Rosenborg försökte värva.
– Det var stort intresse, det var det. Tillslut var det två klubbar som tog kontakt och ville ha mig, och då var det upp till mig att välja. Rosenborg är den största klubben i Norge och jag kommer därifrån men jag kände att det här var ett bra steg för min del, säger Fonn Witry till Fotboll Sthlm efter Djurgårdens träning på Tele2 arena.
Din familj är väl supportrar till Rosenborg också?
– Nja, så mycket fans är de inte. Men de har följt Rosenborg i alla år. Jag är från Trondheim liksom, typ tio minuter därifrån så det är naturligt.
Vad tycker dina föräldrar om att du inte valde Rosenborg?
– Det ville inte komma med så mycket egna åsikter för det är upp till mig. Men speciellt min morsa är väldigt besatt om att jag ska utvecklas och bli bättre. Jag tror båda stöttar mitt val.

När Aslak Fonn Witry värvades beskrev Bosse Andersson ytterbacken som en mycket ambitiös spelare. 22-åringen menar själv att speciellt en person influerat honom i rätt riktning.
– Det kommer ifrån min farsa, han är extremt besatt av att man inte ska vara lat. Jag var duktig på skidor när jag var yngre. Träningsdagbok är viktigt för mig och se om jag blivit bättre och ifall jag blivit skadad eller varför någonting går bra. Det handlar om struktur, att jag gillar att träna, använda inspiration från andra idrottare.
Var ser du dig själv om fem år i fotbollen?
– Som jag har sagt tidigare, jag vill bli så bra som möjligt. Jag vill kunna stå efter karriären och säga att jag gjort allt jag kan för att bli så bra, så får vi se hur långt min talang och arbete räcker. Men jag hoppas att jag får spela här i Djurgården, först och främst, och komma in i laget och leverera många mål och poäng. Göra det så bra för laget som möjligt, att visa hur man ska göra det. Och så har jag mål att komma vidare, en dag.

Jubel efter Fonn Witrys 2-0-mål mot Frej. FOTO: Bildbyrån

Djurgården har hittills spelat tre matcher och en gemensam nämnare i matcherna har varit ytterbackarnas spel. Både Elliot Käck och Witry har setts högt upp på motståndarnas planhalva där de serverar inlägg och instick. I 2-1-premiären mot Frej blev dessutom Witry målskytt. Norrmannen berättar hur tränarduon Kim och Tolle ser på ytterbacksrollen:
– Det är ju mer att jag är en offensiv back och de (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) vet vilka kvaliteter jag har och vad jag måste jobba med mer. De har varit pigga på att använda kvaliteterna som bäst för att jag och laget ska utvecklas och bli bäst.

Åtta snabbfrågor till Aslak Fonn Witry

Kalla eller Johaug?
– Johaug.

Pinnekött eller köttbullar?
– Pinnekött.

Carew eller Zlatan?
– Zlatan.

Hårt arbete eller talang?
– Hårt arbete.

1-0 eller 3-2?
– 3-2.

Kim eller Tolle?
– Båda.

Hammarby eller AIK?
– Ingen av dem.

Gräs eller konstgräs?
– Konstgräs.

Är det så?
– Alltså, jag gillar gräs bäst men jag är bäst på konstgräs. Jag är en bra passningsspelare och det är lite enklare på konstgräs. Så jag gillar båda.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar