Vinna eller försvinna för HTFF: ”Finns en besvikelse från vår sida”

Vid förlust eller oavgjort mot Sylvia spelar HTFF i division 2 under säsongen 2022.
Vid seger kan laget, mot alla odds, rädda ett nytt kontrakt. 
– Om man orkar backa ur ångesten lite så är det en jäkligt rolig situation, säger huvudtränaren Ulf Kristiansson till Fotboll Sthlm.

Annons

Efter en lång och genomgående tung säsong väntar årets sista match för HTFF på söndag då man tar emot Sylvia på hemmaplan. Laget kommer från två raka förluster men hoppet lever fortfarande att hålla sig kvar i division 1.

I dagsläget har HTFF samlat ihop 25 poäng och har två poäng upp till Assyriska på kvalplats. Totalt är det fem lag som är inblandade i bottenstriden och där alla kan rädda ett nytt kontrakt under den rafflande avslutningen.
– Det finns en besvikelse från oss såklart att vi inte lyckats prestera bättre tidigare under säsongen, men däremot tycker jag att vi i de senaste matcherna stått för bra prestationer, säger Kristiansson.

Hur viktig skulle du säga att denna match blir för er och att hålla sig kvar i serien?
– Det är ganska svårt för mig att svara på som varit i klubben under rätt kort tid. Däremot kan man känna otroligt mycket för de här spelarna som verkligen knutit nävarna i fickan och kört de senaste två månaderna. Laget har bestämt sig för att fixa det här och höjt sig, både individuellt och som lag.
– Det hade varit lite av en lättnad att de fick denna framgången då de kämpat på i motvind.

När Fotboll Sthlm når Ulf Kristiansson sitter han i bilen på väg hem från Sätra IP där HTFF-truppen tränat tillsammans med Hammarbys A-lag.
– Det har varit gemensam träning denna vecka då A-laget har en del spelare borta på landslagsuppdrag. Vi kört vårt första pass under torsdagen.

Mayckel Lahdo har varit med A-truppen i de fem senaste matcherna i Allsvenskan. Hur stort är fokuset i klubben på er match i helgen, att ni ska få ha alla spelare tillgängliga för att kunna vinna?
– Den här matchen prioriteras ungefär som alla andra matcher i den här serien. Det är ett pussel varje vecka som handlar om allt möjligt, skadeläge i A-truppen och antal utlänningar i matchtruppen. Däremot är klubben väldigt tydlig med att målet är att vi ska vara kvar i serien och där hänger vi på repet.

Men nu är det en match för er som ändå avgör allt?
– Visst är det så, men jag skulle säga att det går att tolka detta på två sätt. Vi gör vad vi kan i varje match och klubben har sin tydliga målsättning.

Hur ser truppläget ut i övrigt för er inför avslutningen?
– Det är lite som det brukar på slutet av säsongen med någon sliten spelare som gått hårt under många matcher. Däremot så är det lite förkylningar som florerar som man behöver vara försiktig och noggrann med, det påverkar lite också.

Parallellt med HTFF:s match spelar Assyriska borta mot jumbolaget Hudiksvall, IFK Luleå ställs mot topplaget Karlstad och Täby ska möta Umeå FC på bortaplan. Av dessa fem lag är det tre som kommer att åka ur.

Kristiansson menar dock att han inte kommer lägga någon större vikt vid de andra matchresultaten under söndagen, speciellt inte då Assyriska vann sin senaste match och tog bort HTFF:s möjlighet att klara sig kvar på ett oavgjort resultat.
– På gott och ont är vi inte i en situation där andra resultat inte spelar någon roll, vi måste vinna för att klara oss kvar. Om man orkar backa ur ångesten lite så är det en jäkligt rolig situation där alla fem lag kan klara sig kvar men också åka ur.