VIB:aren Pontus bästa Bajen-minne: ”Hela arenan exploderade”

Pontus Westerlund, 33, föll direkt för Hammarby när han flyttade från Finland till Stockholm.
Nu missar han nästan aldrig en match på hemmaplan.
– Det bästa med att vara bajare är gemenskapen, säger Pontus Westerlund.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN SEFINA PANTBANK

Vem som helst som håller på Hammarby kan bli VIB:are. VIB står för Very Important Bajare och är ett gratiskort som du laddar ner till mobilen. Med kortet har du chans att vinna olika priser, till exempel signerade matchtröjor, kryssningar med Silja Line eller en rundvisning på Tele2 arena och logeplats då Sefina – som har sponsrat Hammarby under många år – är matchvärd.

För att bli VIB:are går du in på vib.sefina.se och följer några enkla instruktioner. En av många som har gjort det är Hammarby-supportern Pontus Westerlund, 33. Pontus flyttade till Stockholm från Finland för tre och ett halvt år sedan och blev snabbt en Bajen-supporter. Ett enkelt val, visar det sig.
– Av någon orsak har min pappa följt Hammarby sedan slutet av 70-talet så jag fick tidigt ett intresse. På 2000-talet kunde man se en allsvensk match i veckan på finsk tv och då ville han alltid kolla Bajen. Första veckan när jag kom till Stockholm kollade jag en match med AIK, en med Djurgården och en med Hammarby bara för att jag är så fotbollsintresserad. I Finland är man van vid sittplats och 2000-3000 åskådare så det här var något helt annorlunda. Det kändes som att man kom till den stora världen. Och det var naturligt att det var Hammarby som jag fastnade för.

Vad är det bästa med att vara bajare?

– Det bästa måste vara gemenskapen. Man känner av en speciell Bajen-anda där alla drar år samma håll. Jag ser nästan alla matcher och det är samma personer som man hälsar på varje gång. Jag har också gått på en del dammatcher på slutet och då känner man också igen många.
Vad är det sämsta med att vara bajare?
– Finns det något dåligt? Jag kan inte komma på något direkt. Eller… det kanske är att man blir påmind om att vi bara att har ett SM-guld än så länge.
Vilket är ditt bästa Bajenminne?
– Det måste vara Kennedys frispark mot Göteborg. Det kändes som att hela arenan exploderade när bollen gick in. Jag sa till min kompis som stod bredvid att “nu måste du filma, nu händer det något speciellt!” och så han gjorde det. Men tyvärr stängde han av innan målgesten, säger Pontus och skrattar.
– Ett annat starkt minne är när Arnor Smarason gjorde ett grymt mål mot Malmö 2017. Det var samma sak där, det bara smällde till på läktarna. Det lät som att någon hade släppt en bomb på arenan.
Vad tycker du om årets säsong?
– Det har varit en otroligt spännande säsong. Så tätt mellan så många lag i toppen. Vi har inte förlorat på hemmaplan och gjort otroligt många mål.
Hur tror du att det går?
– Jag har sagt till min polare att om vi vinner mot Malmö och AIK så blir det guld. Nu har vi gjort det, så jag får stå fast vid mitt tips. Jag tror att det blir tufft för Djurgården när de möter Norrköping på bortaplan i den sista omgången. Simon Skrabb har varit bra i Norrköping, så jag får hoppas att min landsman ställer till det för Djurgården.
Vad tror du om Hammarbys framtid?
– Det ser ljust ut. Vi har förlängt med några nyckelspelare och truppen är stark. Jag hoppas att vi kan förlänga med Muamer Tankovic också. Jag tror att många unga spelare gärna går till Hammarby, att de gärna vill spela en offensiv fotboll inför en sådan publik. Så jag hoppas att vi tar oss till ett gruppspel i Europa inom några år.

För Pontus Westerlund var det också ett lätt val att bli VIB:are.
– Ja, varför inte tänkte jag. Det var enkelt att ta en bild på ett värdeföremål och fylla i några snabba saker. Det är gratis, det ligger i mobilen och man är med i tävlingarna. Jag gillar också att Sefina samarbetar med andra Hammarby-sponsorer.
Vad värderade du för föremål?
– Min klocka. Tanken har aldrig varit att lämna in den, men det kan vara intressant att veta vad ens grejer är värda och man någon gång vill pantsätta dem.
Kan du rekommendera andra att bli VIB:are?
– Självklart. Det finns inget att förlora på att bli det och man är med i tävlingar. Jag har inte vunnit något än så länge, men jag hade inte haft något emot att vinna en kryssning med Silja Line. Det hade ju passat när jag ska tillbaka till Finland och hälsa på.