Taktiksnack med Selini: “Det var inte bra men inte heller värdelöst”

Perioder av framsteg, perioder av bakslag.

David Selini har analyserat matchen mot VSK och tycker att det känns något bättre nu än direkt efter slutsignal.

– När man zoomar ut och tittar på spelet i sig var det inte bra, men det var heller inte värdelöst, säger Bajens assisterande tränare.

Annons


Med en dags återhämtning efter Hammarbys förlustmatch mot Västerås har David Selini landat i att prestationen inte var lika dålig som den kändes kort efter slutvisslan.

– Jag tycker att vi gör en match där vissa delar i vårt spel är ganska bra och vissa delar är ganska dåliga. Det gör att vi i perioder hamnar i ett spel som vi inte vill ha och där vi får försvara vår egen planhalva mycket. Västerås spelade ett väldigt aggressivt försvarsspel, som vi själva också gör, men vi var inte tillräckligt bra på att komma in bakom dem vilket gjorde att vi istället blev lägre med bollen än vad vi vill vara, säger Selini.

– Trots det tycker jag att vi har en period i början av matchen där vi är väldigt bra med bollen, skapar flera bra chanser och har väldigt fina anfall. Dessutom hade vi en bra start på den andra halvleken när vi fick lite tryck på dem och kunde spela mycket på deras planhalva. Vi har även en hel del halvchanser som skulle kunnat bli någonting. Sett till siffror och sådant är det en jämn fotbollsmatch där de drar det längsta strået men vi vill vara bättre än så och vara dominanta hemma, vi får jobba vidare med det.

Efter att ha analyserat matchen har det mörker som existerade timmarna efter matchen börjat ljusna något.

– Jag tycker inte att matchen var så dålig som man kanske kände live. Då blir det mycket känslor utanpå för att man precis har förlorat och att man själv tillsammans med många andra är besvikna. När man zoomar ut och tittar på spelet i sig var det inte bra, men det var heller inte värdelöst. Slutsatsen landar väl i att det är ett projekt som fortfarande lever och att vi försöker bli bättre varje dag. Det är väl där någonstans vi ligger just nu.

Under Hammarbys försäsong har träningsmatcherna landat i allt mellan himmel och jord. En match slutade mållös, en annan med nio mål och de sista två med tre- respektive fyra mål.

Hur tycker du att matchen såg ut sett till prestationerna på försäsongen?

– Nej men det är väl en ganska bra bild av hur matcherna har varit. Att vi i våra bästa stunder ser ut som ett väldigt bra fotbollslag men att vi inte är tillräckligt bra för att dessa stunder blir längre perioder i matcher. Det är mer att topparna blir just toppar och vi är ojämna i prestationen där vi kan vara bra i tio minuter men sämre i tio minuter. Jag tycker fortfarande att den bästa matchen, spelmässigt och helhetsmässigt, är den mot Bodö/Glimt. Där hade vi mer stabilitet i vårt spel under längre perioder. Men den här matchen, mot Västerås, är väl en bra representation av att vi fortfarande lär oss. Att vi lär känna spelarna och att spelarna lär känna oss. Vi kommer behöva jobba vidare jäkligt hårt. Vi måste bli bättre och vi måste bli bättre fort.

En förklaring till att relationer, spelsystem och taktik inte sitter helt och hållet är att David Selini och Kim Hellberg endast har varit i klubben i en och en halv månad. För att de bra perioderna ska bli längre och komma mer frekvent menar Selini beror på vilken typ av motstånd de ställs mot.

– Västerås spelar ett försvarsspel som är väldigt aggressivt och klivande med många spelare. Det innebär att de lämnar väldigt stora ytor bakom sig när de kliver upp på våra spelare. Det är en läropeng för oss att vi, när vi möter den typen av försvarsspel, behöver bli bättre på att straffa dem i de ytorna de ger oss. När man möter ett sådant typ av motstånd behöver vi bli bättre på att hitta de hotande passningarna bakom dem tidigare. Där tycker jag att vi fastnar i att lite för ofta spela korta passningar på redan markerade spelare.

Något som en del har noterat och anmärkt på var att Hammarbys mittfält bestod av Tesfaldet Tekie, Nahir Besara och Oscar Johansson där man kan hävda att det saknas en sittande sexa och tydlig bollvinnare.

Hur tycker du att konstellationen på mittfältet fungerade?

– Jag tycker att det är samma sak där som det för resten av laget. I perioder är det jättebra där de spelar sig loss, kommer iväg med fart och driver bollen. Så det är samma sak där, vissa delar av spelet är jättebra i perioder och i andra delar är vi inte tillräckligt bra. Det gäller alla, både de som spelar på topp, på mittfältet och i backlinjen. Vi hittar inte den helhet över matchen som vi vill och då drabbar det alla på plan.

En annan företeelse som fick många att höja på ögonbrynen var att Jusef Erabi, i underläge, gick av planen när han skulle bytas ut. Att man blir frustrerad när man byts ut har Selini inga problem med men han menar att det finns bättre och sämre sätt att visa det.

– Det är klart att spelare som blir utbytta ska vara lite irriterade. Det visar att de vill spela och det är ju bra i sig. Hur det tar sig uttryck kan man hantera på olika sätt men vi har inga problem med Jusef idag. Vi tycker att det är viktigt att vi som grupp, både spelare och ledare, har en bra attityd mot varandra. När en spelare blir utbytt är det en annan spelare som ska in. Man kan vara besviken på sig själv för att man blir utbytt men man ska alltid ge en positiv kick till spelarna som kommer in. Vad jag såg så skakade Jusef hand med alla spelare som skulle in. Det är inga konstigheter att han är besviken på att bli utbytt, det får han bli varje dag. Det visar att han vill spela och göra gott för Hammarby.

Förlusten mot VSK innebär att Hammarbys chanser att ta sig vidare till slutspel ser dystra ut. Förutom att Hammarby måste vinna de två återstående matcherna behöver de förlita sig på att Västerås förlorar mot Mjällby och/eller Sundsvall.