Svendsen efter målet: ”Ingen fattar hur mycket jag har längtat”

Ett år utan nätkänning.
Sander Svendsen var lättad och glad efter sitt efterlängtade mål mot Varberg.
– Jag har lagt ner otroligt mycket jobb, säger 21-åringen.

Annons

Hammarby vann med 3-0 i cuppremiären mot Varberg på Tele2 arena. Efter ett tidigt ledningsmål stod matchen och vägde lite innan Sander Svendsen sköt in 2-0 efter en fin assist av Nikola Djurdjic. Norrmannen, som inte hade gjort ett tävlingsmål sedan februari 2018, kunde inte dölja lättnaden efter matchen.

– Bra, det var skönt. Tre poäng och ett mål för mig, det var ett år sedan man senast gick ut med en sån känsla. Jag mår bra och har jobbat hårt för det här så det är skönt att få tillbaka något för allt jobb. Jag tror ingen fattar hur mycket jag har längtat eller hur mycket jag har jobbat för det här.

Trots ett tidigt ledningsmål blev Hammarby pressade av Varberg i perioder. När Svendsen satte sitt mål dominerade bortalaget spelet.

– Jag fick en boll från Niko, en jättefin boll, och så blev jag fri med målvakten. Så det var egentligen bara att sätta fart mot målet och så känner jag att det kommer någon från vänster sida. Så fick jag en flashback från förra året där jag bara sköt och hoppades på att allt ska gå in. Det är något jag har jobbat på nu, att nu ska jag ta lite mer tid, så tänkte jag att: ”Skit i det, nu ska jag inte skjuta i första läget”. Så drar jag lite finter och så är målvakten nere och det var öppen kasse.

Dessförinnan hade Svendsen precis satt en delikat frispark i mål – men som blev bortdömt på grund av att domaren inte hade gett tillåtelse att sätta igång spelet. Något som Svendsen ifrågasätter.

– Jag såg att domaren gav mig en liten nick och då tänkte jag att det var okej att skjuta liksom. Så blev det en bra träff och tyvärr så sa han att han skulle ha blåst igång.

Han hade inte blåst eller?
– Nej, han påstod det, att han inte hade blåst. Men jag var hundra procent på att han hade gett mig en nick, och då kände jag att: ”Okej, då är vi redo”. Och målvakten kom till mig efter matchen och sa att han tänkte att det var klart eftersom han fick en nick också. Men shit happens, tre poäng var viktigt, säger Svendsen och fortsätter:

– Alltså… jag tänkte: ”Fan, nu är det lite otur igen”. Men det är så i fotboll, det handlar om att tänka på nästa situation och tänka framåt.

Hammarby hade något av ett succéår i fjol – men Svendsen satt mestadels fast på bänken. Sportchefen Jesper Jansson har vid flera tillfällen öppnat för att låna ut norrmannen och det är ännu oklart hur det blir i år.

– Vi har en dialog hela vägen, och Hammarby har varit jätteöppna med att de vill att jag ska spela fotboll. Det önskar jag också, mitt fokus är att jag är Hammarbyspelare och jag står här i Hammarbykläder nu och spelade i dag och det är mitt fokus så länge jag är här. Jag kommer göra allt jag kan för både Hammarby och mig själv, bevisa för Hammarbyfansen och mina lagkompisar att jag vill vara med på det här.

– Jag varit jätteklar med att alla runt mig och Hammarby också, att vi ska inte ha ett år som 2018. Jag ska spela fotboll, så hur det blir får framtiden utvisa. Jag är här i Hammarby och jag ska spela fotboll, det är viktigt för mig att jag spelar fotboll i år och gå ut på plan och spela på mitt vis. Det är det viktigaste.

Konkurrensen i Hammarby är tuff. Under vintern har Hammarby värvat Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic som båda utmanar Svendsen i rollen som vänsterytter.

– Det är jättemycket konkurrens och konkurrensen höjer bara nivån på alla spelare. Då vet jag att jag måste gå ut med fokus på varje träning och varje match och ha riktigt fokus så jag inte släpper. Det handlar om kontinuitet och visa att om de tror på mig så får man spela ofta. Men som sagt, jag tar en dag i taget och knallar på så får vi se.

Hur känner du själv, är det anfallare eller ytter som du konkurrerar på?

– Så som det ser ut nu så konkurrerar jag som ytter, och det är lugnt. Jag pallar inte låsa upp mig på att spela där eller där, utan jag gör det som jag får besked om och lägger in min typ av spel oavsett vilken position det blir.