Stor press på Hammarbys tränarduo: ”Är vinna eller försvinna”

Joachim Björklund känner pressen efter förra säsongen som blev ett stort misslyckande.
Hammarbys assisterande tränare är öppen med att han och Stefan Billborn riskerar sparken om Bajen får en svag start.

– Nu är det vinna eller försvinna för vår del, säger Björklund till Fotboll Sthlm. 

Hammarby spelar fotboll igen. Efter en vecka på Bosön med fystester är laget nu igång med fotbollsträningar på Tele2 Arena.

Under torsdagen var Stefan Billborn sjuk och istället leddes träningen av Joachim Björklund och fysansvarige Jimmy Lidberg.

Björklund var efteråt glad att försäsongen äntligen är igång.
– Det är härligt. Det har varit en lång väntan, speciellt ett sådant här år där man känner att man inte gjort någonting på semestern. Jag misstänker att det var samma sak för spelarna, dagarna blev långa under den sista veckan innan vi körde igång.

Hur var känslan efter veckan på Bosön, var ni nöjda med truppen?
– Både och, det var högt och lågt. Men det var bra att få ett avstamp och veta på vilken nivå som spelarna ligger och efter det veta hur vi ska lägga upp träningarna framför. Det var ingen katastrof men man vill alltid att det ska vara bättre.

Nu väntar ett nytt år för Hammarby som blickar framåt efter fjolåret som blev en stor besvikelse. Guldfavoriten slutade på en blygsam åttondeplats. Att säsongen 2020 var långt ifrån förväntningarna är något som tränarstaben är väl medvetna om.
– Vi har vridit och vänt på förra året och det går att ta med coronaviruset och avsaknaden av publik i den analysen. Förra året var en riktig besvikelse. Vi hamnar på en plats där vi inte ens ska vara i närheten av och alla är medvetna om det, ändå uppifrån (styrelsen) ner till spelartruppen. Det var en kraftig underprestation och det känts som att det finns en stor revanschlust.

Under vintern har Stefan Billborn och Joachim Björklund gjort ett analysarbete där slutsaten var att laget varit för dåliga på att skapa energi inne på de tomma arenorna.
– Tidigare har vi fått mycket energi av vår publik och andra lag var bättre på den delen. Med energi blir det mer påslaget och mindre individuella och kollektiva misstag, både offensivt och defensivt. Där var vi inte i närheten i fjol.

Analysen landade även i att det fanns tillfällen under säsongen där tränarna haft en positiv känsla av att laget var på väg att hitta formen, för att i nästa sekund åka på ett bakslag.
– Det var fem-sex gånger som man tänkte att: “nu jävlar kommer det att rulla”, sedan kom en käftsmäll. Vi vann till exempel mot både Djurgården och IFK Norrköping och sedan blev det pyspunka. Framförallt hemmamatcherna mot lag som låg längre ner i tabellen blev det inga vinster, bara en massa oavgjorda med mängder av individuella och kollektiva misstag både framåt och bakåt, säger Björklund.

Sammanfattningen i analysen landade i att Hammarby inte förtjänade mer under 2020.
– Vi var inte i närheten. Det var otroligt mycket matcher som vi borde vinna och vi kan inte ens klaga på att vi fick dålig utdelning. Vi hamnade ungefär där vi skulle ifjol baserat på spelet.

Att spelarna inte är påkopplade med rätt energi: är det en spelarfråga, en tränarfråga eller en truppfråga?
– Både och. Sedan får var och titta till sig själv först. Jag och Stefan har börjat med oss, vad vi kunde gjort annorlunda och vad vi gjorde fel. Vi har identifierat en del saker där vi inte gjorde rätt, inte minst i stunder under det första coronauppehållet.

Björklund menar att Hammarby låg rätt i fas inför den tilltänkta kvartsfinalen i cupen mot IFK Göteborg i mitten av mars. Sedan blev allt uppskjutet på grund av coronapandemin och ett uppehåll på tre månader väntade.
– Den perioden hanterade vi inte rätt. Det trodde vi givetvis då, men med facit i hand gjorde vi inte det. Från vår del blev det även fel i laguttagningarna, förra året var det förmodligen viktigare med inställning än med kvalitet. Där hamnade man sedan i ett ont hjul och började mixtra lite. Vi gjorde inget klockrent jobb och det tror jag att spelarna håller med om ifall ni frågar dem, få kom upp i normal standard.

Så ni tittade för mycket på fotbollskvalitet när ni tog ut en startelva istället för inställning?
– Så kan det vara. Kvalitet en viktig parameter, men det handlar om att skapa energi och få bollen i rullning. Där kanske vi brast. Sedan vill man även att de med högst kvalité ska ha högst inställning också.

Lagets svaga prestationer under fjolåret är något som nu påverkar tränarduon, det medger Björklund som känner av pressen inför 2021.
– Det är klart att det är en press. Sedan har styrelsen än så länge inte gett några signaler, vi har inte fått den klassiska signalen att de har det ”fulla förtroendet” än, säger han och skrattar.
– Styrelsen har hållit sig ganska lugna, men samtidigt är man realistisk och jag har varit med länge och vet hur det är. Tålamodet i år är kortare än vad det var ifjol.

Hur känns den situationen?
– Det är bra. Jag tror att man oftast presterar som bäst när det är kniven mot strupen. Nu är det vinna eller försvinna för vår del. Då får man göra sitt jobb ännu bättre och få ut det man vill till spelarna.

Tror du att pressen på er börjar gälla redan från Svenska cupen då ni inte tog en europaplats förra året?
– Jag tror inte att vi ryker efter cupen om man säger som så. Vi har inga planer på att göra det så dåligt att vi ryker redan då. Men det är klart att cupen blir viktigare i år, men sedan först och främst vill vi göra det bättre i Allsvenskan. Vi vill ta nästa års europaplats genom att komma topp tre.

LÄS MER. Intervju: Jesper Jansson om lärdomarna från 2020 och planen för 2021

LÄS MER. Månsson: En medelvärvning eller en topp-topp-spelare i Allsvenskan?

Annons