Sista intervjun med Ronnie: ”Såg det på Youtube – fantastiskt!”

Ronnie Hellström lever inte längre. Vi hedrar hans minne genom att lyfta upp den sista intervjun som vi gjorde med honom, den 8 december som en del av Fotboll Sthlms julkalender.

*****

I dagens lucka hittar vi en äkta Hammarby-hjälte: Ronnie Hellström – målvakten som kom med i världslaget två gånger på 70-talet.

Vi ringde upp Ronnie för att prata om hans cancersjukdom och tifot där han hyllades av Bajens supportrar.

Men det blev också snack om Nackas äggvisp, sillgänget, Avestastudsen och skåningarna som tror att Ronnie spelade för Malmö FF.

Namn: Ronnie Hellström 
Ålder: 72 år
Spelade i Hammarby: 1966-1974
Position: Målvakt

Var bor du?
– Jag bor nere i Beddingestrand, två kilometer öster om Smygehuk.

Vad gör du?
– Jag är som alla andra pensionärer. Innan jag blev sjuk spelade jag mycket golf, tog promenader och var ute med min hund. Vi har en Bichon havanais.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?
– Jag är inte aktiv på något vis, men har årskort hos Trelleborgs FF till exempel. Jag tittar på dem och sedan tittar jag på Hammarby via tv:n. Även Champions League och Bundesliga som är min favoritliga ser jag på.
– Sedan har jag fortfarande mycket kontakt med folk nere i Kaiserslautern, de ligger i toppen av tredjeligan och har chans att gå upp. Det hade varit fint!

Vilket är ditt bästa Hammarby-minne?
– Det finns många härliga minnen från tiden i Hammarby, jag spelade ändå där i 12 år, inklusive pojklag. Det är min ungdomsförening.
– Jag har alltid hållit fast vid att jag är en Hammarby-spelare. Folk här nere kommer och påstår att jag spelat för Malmö FF, i helvete heller! Jag var och tränade för dem, men jag kom aldrig in dit. På den tiden var klubben inte så organiserad som den är idag.

Den förre Hammarby-målvakten tar ändå upp två titlar bland sina bästa minnen i klubben.
– Jag har inte så mycket priser egentligen, men jag har två guld i St:Erikscupen. Det är stort för mig! Sedan är det mina gamla lagkamrater som jag aldrig kommer glömma. 

Hellström berättar om att truppen från säsongen 1973 brukar träffas en gång om året och äta en middag eller lunch ihop.
– Hela gänget kallas sillgänget, även fast en del av oss tyvärr gått bort.

Vilket är ditt värsta minne?
– Man kan väl säga min debut i division två, säsongen 1966, var inte så jäkla kul. Då var även Nacka Skoglund med i laget. Jag kommer ihåg att vi spelade uppe i Avesta och jag minns att de som var lite äldre i laget kallade planen för “Avestastudsen”.

Hellström fortsätter:
– Planen var stenhård och jag gick ut för att hämta bollfan då den studsade rakt ovanför mig. Men vi vann med 3-1 ändå!

Vilket är ditt märkligaste minne?
– Detta är märkligt men också rätt tragiskt också. Det var när jag var hemma från Kaiserslautern på semester sommaren 1975. Då hade precis Nacka Skoglund slutat spela fotboll och kommit ut med en bok som jag skulle få i halvtid i matchen mot Halmstad BK.
– Det var sista gången som jag träffade honom. 14 dagar senare hade han gått bort. Det var en märklig grej. När du träffar en person och vet i efterhand att det var den sista gången, då är det alltid speciellt.

Ronnie Hellström träffade Nacka Skoglund redan 1964 när den senare kom hem från sitt utlandsäventyr i Italien.
– Då tränade jag med A-laget på gamla Johanneshovs IP. Efteråt ropade Nacka och sa att ”stanna kvar så ska jag skjuta några skott på dig”. Då lade han upp bollarna på straffområdeslinjen och stod parallellt med straffområdeslinjen. Han hade en riktig äggvisp, han vispade upp bollarna i kryssen hela tiden.

Ronnie fortsätter med ett skratt:
– Jag stod som ett fån på linjen som en 16-åring och tog inte en bolljävel. ”Nu är jag klar, nu går vi in” sa Nacka och vände på klacken. Då hade han fått sin träning för veckan.

Vad önskar du dig i julklapp?
– Nu har jag hela familjen här nere. Sedan en vit jul kanske man inte kan önska sig med tanke på hur långt söder som vi bor, men med lite tur kan det bli en vit jul. Sedan hälsan såklart, det är det viktigaste av allt.

Ronnie Hellström fick i höstas beskedet att han drabbats av en obotlig tumör på matstrupen, något som Hammarby-supportrarna uppmärksammade inför säsongens sista match mot Kalmar FF.
– Det var ett fantastiskt tifo i söndags, helt otroligt.

Såg du och kollade på matchen live?
– Nej, men jag såg det på Youtube efterhand. Det var en fin video med tifot och ”Just idag är jag stark”. Det var mäktigt!