Sadiku om Bajens inledning: “För gammal för att sväva iväg”

Efter hemmasegern mot Mjällby hyllade Martí Cifuentes sin defensive slitvarg Loret Sadiku.

30-åringen själv tonar ner det hela. 

Annons

Efter en dryg kvarts presskonferens hade Martí Cifuentes fortfarande energi att uppbåda. En fråga om Loret Sadikus betydelse för att Hammarby nu vinner de jämna matcher de under fjolåret ofta kryssade i fick med besked igång den spanske chefstränaren.
– För mitt sätt att förstå fotboll är det jätteviktigt att ha en sexa som förstår sin roll. Som förstår att det inte handlar om springa en massa, utan att springa rätt, sa Cifuentes och hyllade den 30-årige Sadikus förmåga att ta till sig nya saker.

– Han vill verkligen hjälpa laget och han har den här erfarenheten. När han kom sprang han väldigt mycket, så vi analyserade hur han spelade och tränade för att få honom att springa mindre. Han har den här kvaliteten att bryta linjer med en eller två tillslag och det är så, så viktigt för oss.

Men det var Sadikus egenskaper som försvarsgeneral som Martí Cifuentes hyllade allra mest.
– Defensivt är han så smart. Han står alltid rätt. Han vet alltid när andrabollen kommer, han vinner sex, sju eller åtta brytningar bara idag. Det är så viktigt att ha den här spelaren. Innan Loret spelade Jeppe Andersen där och gjorde ett fantastiskt jobb, men Jeppe är mer av en åtta. För att vara ett offensivt lag måste man kunna hålla position. Idag är jag så glad att Loret kunde spela 90 minuter i två matcher i rad.

Nog går det att förstå vad Cifuentes är ute efter. I matchen mot Mjällby stod Loret Sadiku ånyo för en stark defensiv insats och visade upp en fin förmåga att vinna boll. Men själv tonar Sadiku ned hyllningskörerna.
– Nä, en stabil match, säger 30-åringen kort och gott.

Martí hyllade dig på presskonferensen. Känner du stort förtroende?
– Han är en bra tränare. Väldigt duktig taktiskt, han hjälper mig med mycket. Så det är tack vare honom.

Du är ofta den enda utpräglade defensive mittfältaren?
– Jag är van vid det, att spela sexa. Jag är van vid min roll, att jag är här för att hjälpa laget. Vill man vinna matcher kanske man behöver någon som är ett ankare.

Martí pratade om att ni har jobbat på att du ska springa mer sällan men bättre?
– Som sagt, jag gillar att hjälpa lagkamraterna. Det är därför jag sprungit rätt så mycket i mina år och spelat sexa. Vi har kollat på klipp, det hjälper. Där har Martí varit till stor hjälp.

Hur förklarar du din förmåga att alltid vara på rätt plats vid rätt tidpunkt?
– Jag vet inte. Det är svårt att säga. Jag är väl helt okej på att ligga rätt.

Hur känns det att ha gjort spelat 90 minuter i två matcher i rad?
– Väldigt skönt. Jag kom hit från en väldigt jobbig skada, så det är klart att det är skönt att spela två nittiominutare.

Ni har vunnit era tre inledande matcher. Hur långt kan det här Hammarbylaget gå?
– Vi vill vinna varje match. Det är det vi är ute efter och då får vi hålla fokus på nästa. Det kanske är ett tråkigt svar men det är det vi måste, annars flyger man iväg.

Det låter inte som att det är någon risk för att du gör det.
– Nej, haha. Jag är för gammal för det.