Richard Magyar: ”En Europaplats hade känts overklig”

Förra året var Hammarby ett av Sveriges bästa fotbollslag.
Richard Magyar tror att laget kan ha haft för höga förväntningar på sig inför 2020.
– Allt under sex mål per match har blivit ett misslyckande, säger mittbacken till Fotboll Sthlm.

Richard Magyar gjorde två mål på 14 matcher när Hammarby tog en tredjeplats i Allsvenskan förra året. Inför 2020 trodde många att Bajen skulle utmana om Lennart Johannssons pokal. Men någon guldstrid har det inte blivit för de grönvita. Istället siktar laget istället på att lösa en Europaplats.
– Det är klart att ambitionen har flyttats. Om vi hade presterat bra nu och tagit en Europaplats hade det känts overkligt med tanke på hur det har varit den här säsongen. Det hade varit plåster på såren en sån här skitsäsong och det är det vi siktar på. Den pressen vi sätter på varandra är otroligt hög. Vi är frustrerade över den här säsongen och försöker allt vi kan.
– Förhoppningsvis ger det resultat de sista omgångarna så att man kan titta tillbaka på säsongen med någon slags positiv känsla.

Har motgångarna varit nyttiga?
– Det tror jag verkligen, om man tar det på rätt sätt. Men det är inte lätt heller. Vi kommer från en höst förra året där det var sex mål varje match och vi körde över allt. Det är där förväntningarna ligger och allt under sex mål har blivit ett misslyckande. Så har det indirekt känts för spelarna också. Ambitionsnivån var så otroligt hög. Det är mycket som ligger bakom det: extremt mycket hårt jobb, hög fokus och disciplin. Jag tror att man kan lära sig mycket av det här.

Märker du något specifikt som har gjort att det inte har stämt den här säsongen?
– Det är svårt att säga. Det är så mycket detta året. Avsaknaden av fansen är ju också en grej. Vi skyller inte ifrån oss men stödet vi har på hemmaplan gör skillnad. Sen kan man argumentera att man ska kunna vara tillräckligt professionell ändå. Det försöker alla vara, det är ingen som går ut och lägger skorna på hyllan. Alla har krigat ihjäl sig den här säsongen.

Imorgon möter Hammarby Mjällby på hemmaplan. Med sju matcher kvar hoppas Magyar att mötet kan vara början på en bra säsongsavslutning.
– Vi måste vinna, såklart. Så tänker vi kring alla matcher. Det är ett lag som har gjort det bra. Det är ingen enkel match, det är ett tufft lag som arbetar hårt. För oss hade det varit perfekt att få komma ut och spela ut vårt spel, ta en trea och börja de här sista omgångarna med en vinst.

Magyar har under säsongen dragits med en del luriga skador som har krävts speciella undersökningar.
– Det har varit stökigt. Det har varit skador på skador. Långdragna skador och jag har fått träffa många olika människor som har tittat på skadorna. Det har varit lite oklart vad det var för något.
– Men det är under kontroll nu. Det tar ju tid att komma tillbaka, jag var borta i några månader och det är först sista matchen och tiden efter det som jag känner att jag har varit tillbaka och nosat på gammal form. Det är jättekul. Det är lättare att gå till träningen om man har mycket energi och mycket att visa.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Reportage: Bodö/Glimt och den osannolika säsongen 2020

LÄS MER: Henrik Kindlund: ”Polisen är det största hotet mot fotbollen”

Annons