Polisen om Bajens firande: ”Omfattas inte av covid-19-lagen”

Det är inte tillåtet med mer än åtta personer på läktaren.
Att hundra- eller tusentals supportrar samlas för att fira ett cupguld ute på stan är däremot okej enligt Polismyndigheten.

”Det är upp till var och en att avgöra om man kan följa rekommendationerna”, skriver polisen i ett mail till Fotboll Sthlm. 

Annons

Det var stor glädje under söndagen då firande Hammarby-supportrar först samlades utanför Tele2 Arena för att sedan sluta upp igen på Medborgarplatsen där det gick vilt till.

Hos Polismyndigheten ser man inga problem med det som skedde under söndagen, trots pandemin och restriktionerna i samhället.

”Polisen i Stockholm bedömde de samlingar som skedde på dessa platser som folksamlingar. Folksamlingar omfattas inte av covid-19-lagen”, skriver Towe Hägg, pressekreterare hos Stockholmspolisen i ett mail.

Polisen skriver också att personerna utanför Tele2 Arena och Medborgarplatsen inte gjort något olagligt.
”Om man befinner sig på en plats där det uppstår en folksamling är det upp till var och en att avgöra om man kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, skriver Hägg.

Polisen har dock upprättat en anmälan om brott ordningslagen då det användes smällare och pyroteknik vid spelarbussmottagningen inför matchen.

LÄS MER. TV: Här firar spelarna med fansen – Billborn fick vara hejaklacksledare