Platt fall i Kim Hellbergs debut: ”Förbannad på mig själv”

Hammarby underpresterade i det höga försvarsspelet och gav för mycket yta till VSK:s anfallskedja.

Det säger Kim Hellberg, som ger sig själv skulden för förlusten i årets första tävlingsmatch.

Annons

Kim Hellbergs första tävlingsmatch som Hammarbytränare blev en besvikelse. 1–2 blev slutresultatet mot Västerås SK, vilket försämrar Hammarbys chanser att ta sig vidare i Svenska Cupen avsevärt. På presskonferensen efter matchen var Bajentränaren synligt missnöjd med insatsen.

– Vi börjar ganska bra. Sen möter vi ett lag som är långt fram i sitt sätt att spela. De har ett jättebra högt försvarsspel, där vi behöver bli skickligare på att komma in bakom dem. Våra bollar blir för korta och våra spelare får vi lite tryck på sig. Annars är det en ganska öppen match med två lag som försöker lösa olika situationer. Vi är inte tillräckligt bra i vårt höga försvarsspel. Det faller till 100 procent på mig, som inte varit tillräckligt tydlig. Vårt höga försvarsspel har varit bra fram till idag, så det får jag ta på mig. Sen har vi en del chanser att göra 2–2. Det är en jämn match som böljar fram och tillbaka, säger Kim Hellberg.

Just det höga försvarsspelet var en punkt som Kim Hellberg återkom till flera gånger på presskonferensen. Hammarbys tränare tycker att Västerås SK:s offensiva spelare fick för mycket yta framför backlinjen.

– Vi var dåliga på att skapa numerär i vårt presspel. De spelade med en nia och två tior, som hamnade bakom våra mittfältare. Jag hade inte varit tillräckligt tydlig på hur vi skulle plocka upp dem. De kunde spela in bakom oss och skapa numerär där. Vi ändrade i andra halvlek, Djukanovic fick spela längre ner. Vi skapade inte numerär, helt enkelt. Det hamnar alltid på mig. Där är jag inte nöjd och jäkligt förbannad på mig själv, säger Hellberg.

I matchen ställde Hammarby upp med fyra spelare som ofta vill åt samma ytor på offensivt innermittfält: Oscar Johansson Schellhas, Tesfaldet Tekie, Nahir Besara och August Mikkelsen.

– Jag vet inte om de är så lika som spelare, men de utgår från liknande positioner. De är fyra duktiga spelare som är viktiga på plan. August kommer från en liknande situation som Erabi men har en fart och ett driv och en skicklighet runt boxen. Nahir har en passningsfot och en närvaro i offensiv tredjedel som är strålande. Oscar är mer box to box som spelare. Det är fyra skickliga spelare, som inte har gjort många minuter tillsammans. Vi ville vinna matchen idag men det gjorde vi inte och då får vi få ta nya tag när träningen drar igång igen på måndag.

Resultatet innebär att Hammarby inte har avancemang till kvartsfinalen i egna händer. Nu måste laget hoppas på att antingen Mjällby AIF eller Västerås SK tappar poäng i gruppspelet.

– Det har jag inte tänkt på så mycket. Vi försöker vinna varenda fotbollsmatch. Nu behöver vi fortsätta jobba på, säger Hellberg.