Ökvist om Unitedflytten: ”Fick inte säga något till lagkamraterna”

Lotta Ökvist har spenderat våren hemma i Sverige och vänsterbacken har passat på att träna med Hammarby på Hammarby IP. 
Fotboll Sthlm tog en pratstund med den tidigare Bajenspelaren om media i England, dagens Hammarby och den snabba flytten till Manchester. 
– Jag lämnade väldigt hastigt, jag fick inte säga någonting till lagkamraterna, säger hon till Fotboll Sthlm.

Annons

Lotta Ökvist har precis genomfört ett enskilt träningspass hemma i Sverige när Fotboll Sthlm når henne över telefon. Den nya tillvaron i proffsklubben Manchester United innebär att alla intervjuer måste godkännas av klubben innan hon får prata med media. En stor skillnad jämfört med hur det var under tiden i Hammarby.
– Det är knepigt jämfört med Sverige. I början svarade man direkt innan man lärde sig att allt måste gå via klubben, säger hon.

Vissa spelare tycker att det är jobbigt att prata med media, hur är det för dig?
– Jag är inte så mediavan, men det har blivit mycket bättre. Här i England är det mycket mer media, även om det var ganska mycket i Bajen. Landet lever och andas fotboll.

På grund av coronakrisen har Lotta Ökvist spenderat våren hemma i Sverige där hon har tränat med sina gamla klubbar.
– Det har varit annorlunda. Men jag tycker ändå att det har gått bra, jag har kunnat träna med både Piteå och Hammarby. Det har funnits bra träningsmöjligheter men det är klart att det tar lite på motivationen. Nu längtar man efter att åka tillbaka.

När 23-åringen återvänder till England väntar karantän i två veckor innan hon får börja träna med laget igen. (När intervjun publiceras har Ökvist redan återvänt till England)

Lotta Ökvist kom till Hammarby sommaren 2018 efter ett äventyr i USA med laget Orlando Pride. Hon var med och åkte ur Damallsvenskan den säsongen och var en av lagets bästa spelare i Elitettan förra året. När Manchester United hörde av sig till Hammarby och visade sitt intresse för vänsterbacken tvekade hon inte.
– Det var nervöst såklart. Jag trivdes bra i Hammarby men det var en chans som jag inte ville tacka nej till.

Själva flytten gick väldigt fort och Ökvist hann inte säga hejdå till sina lagkamrater innan hon satte sig på ett flyg till sin nya klubb i Manchester.
– Jag lämnade dem lite hastigt. Jag fick inte säga någonting, United var tvungna att skriva på papprena först.

Var det ingen som visste att du skulle gå till United?
– Jo, det fanns kontakt med ledningen. Det var bara att laget inte visste om något. Det kanske var någon som hade luskat fram det, men det var inga sura miner.

I Manchester bor Lotta Ökvist i en lägenhet som ligger mitt emot Old Trafford, där herrlaget spelar sina hemmamatcher. När hon och lagkamraterna hade möjlighet att se matcher innan coronakrisen hindrade publik brukade de gå och titta på matcherna.
– Det blev en del, vi har gått när vi har kunnat. Det är verkligen roligt, det blir som en fest i hela staden.

Under våren i Sverige har det blivit totalt fem träningspass med Hammarby på Hammarby IP och Ökvist är imponerad över kvalitén i laget.
– Det var bra kvalité på träningen men man märker att det är ett steg till England. Jag tror att de har bra chanser att gå upp i år, det är en proffsig miljö i Hammarby.

Emma Jansson är ju United-supporter, har du lagt in ett gott ord för henne nere i Manchester?
– Inte ännu, säger hon och skrattar.
– Men det hade varit väldigt roligt.

Pablo Pinones Arce är ny tränare, vad fick du för bild av honom?
– Pablo kändes riktigt bra. Han hade klara planer och hårda träningar. Han ställer höga krav och hårda direktiv, jag tror att det kan ha med att göra att han har tränat herrlag tidigare.

Du är bara 23 år gammal och har spelat i Damallsvenskan, USA och Manchester United, vad drömmer du om härnäst?
– Jag vill egentligen bara fokusera på att få mer speltid i United. Jag trivs väldigt bra i England. Man vill komma med i landslaget, jag fick prova på hur det var under Algarve cup, det var sjukt kul. Annars har jag inte tänkt så mycket på framtiden.

Om du någon gång vänder hem till Sverige igen kanske både Hammarby och Piteå spelar i Damallsvenskan, vilka blir det då?
– Det var en svår fråga. Just nu trivs jag väldigt bra i Stockholm, så jag hoppas att Hammarby tar steget upp.

Foto: Bildbyrån

Annons