Odilons succé i Club Brügge: ”Det är kul att spela mot storlag”

Han har spelat till sig en ordinarie plats i en Champions League-klubb som leder den belgiska ligan.
Dessutom är han som 19-åring en startspelare i det ivorianska landslaget.
Fotboll Sthlm fick en pratstund med Odilon Kossounou.

Text: Viktor Asp
redaktion@mytenfanzine.se

De senaste två åren har varit produktiva för Odilon Kossounou. Mittbacken, som kom till Hammarby som 18-åring 2019 och bara hann spela nio matcher innan han såldes till Club Brügge, har lyckats bli ordinarie i det nya klubblaget, som dessutom vann belgiska ligan den förra säsongen. Prestationerna har inte gått Elfenbenskustens förbundskapten Patrice Beaumelle förbi, som i oktober lät Kossounou göra landslagsdebut mot Belgien. Sedan dess har det blivit ytterligare två matcher i ett ivorianskt landslag som Odilon Kossounou trivs mycket bra i.
– Det är en bra grupp. Vi trivs alla bra med varandra: de yngre, de etablerade, de nya. Det är en bra stämning i laget och vi försöker att ha en trevlig atmosfär, säger Odilon till Fotboll Sthlm på telefon.
– Vi försöker alltid att göra vårt bästa och att kämpa hårt. Just nu ler lyckan mot oss, men vi förblir koncentrerade och fokuserar på vårt mål, som är att kvalificera oss för Afrikanska Mästerskapen.

I en intervju med Fotboll Sthlm för lite mer än ett år sedan nämnde du Eric Bailly som en idol. Kändes det speciellt att byta av just honom för din första landskamp?
– Självklart. Det var en väldigt speciell stund för mig. Han är en jättebra spelare. När jag var yngre och spelade i akademin var det någon jag brukade kolla mycket på. Att spela vid hans sida är som en välsignelse, för jag lär mig jättemycket. Det är en bra person som man kan lära sig mycket av.

I landslaget spelar även mittbacken Simon Deli, som till vardags spelar på samma position som Odilon i Club Brügge. Men Odilon vill inte kännas vid någon rivalitet mellan honom och den tio år äldre Deli.
– Vi är vänner. Jag ser honom inte som en konkurrent utan som en storebror. Han spelar på vänsterkanten och jag på högerkanten, och vi trivs bra ihop.

Det har gått bra sedan du kom: i fjol vann ni ligan och för närvarande är ni serieledare. Njuter du av framgångarna?
Det är jätteviktigt att ligga bra till i ligan och för klubben betyder varje titel väldigt mycket. För oss spelare är det viktigt att få den här känslan av att allt går åt rätt håll.
– Vi har respekt för alla våra motståndare. Vi tar oss an varje match på samma sätt, oavsett vem vi möter. Det finns inte mer eller mindre viktiga matcher. Det är alltid samma tre poäng på spel.

Landslagsdebut och ordinarie i Club Brügge. Trodde du att du skulle få spela så här mycket inför säsongen?
– Det var inget som jag förväntade mig. Men sådan är fotbollen. Jag försöker alltid att svara närvarande när någon behöver mig. Under försäsongen försökte jag vara redo ifall att tränaren skulle ha behov av mig.

Men det är hård konkurrens i Brügge.
– Var och en har sina kvaliteter och var och en kommer att få sina minuter. Det är många matcher i ligan och vi spelar också i Europa.

På tal om Europa så var du i startelvan mot både Lazio och Dortmund. Hur var de matcherna?
Det är kul att spela mot storlag. Man får lära sig mycket. För min egen del får jag veta var min nivå ligger. Man får fokusera på det positiva och försöka göra sitt bästa. Jag brukar säga att jag fortfarande utvecklas och jag lär mig hela tiden.

I Belgien har det skrivits mycket om Odilons framtid. I oktober menade DHnet att Odilons prestationer i Champions League lockade till sig intresse från stora europeiska klubbar, och Het Laatste Nieuws trodde att en försäljning till en större liga var nära förestående. Själv tar mittbacken sin framtid med ro.
– Jag tänker mycket på min framtid. Det gör alla fotbollsspelare. Men just nu är jag i Brügge. Jag har ett långt kontrakt. Jag ska göra mitt bästa. Framtiden får utvisa vad som händer.

Saker och ting är ombytliga. Det är något hela fotbollsvärlden fick lära sig under corona-året 2020. Även Odilon drabbades av viruset, och fick tillbringa lite tid i karantän.
– Jag fick inte träna med laget men jag försökte ändå hålla mig i form. Jag satt på min träningscykel hemma hos mig. Det är vardagen för en fotbollsspelare: jobba hårt, hålla formen och vara där när de behöver dig.

När du pratar så påminner du om dina första månader i Hammarby.
– Ja. Jag försöker alltid vara till förfogande om jag behövs.

Under de första månaderna i Hammarby fick Odilon en fadder vid namn Ange-Désiré Obrou. I Brügge har det istället varit äldre ivorianska spelare som hjälpt den unge spelaren att acklimatisera sig till det nya landet. För Odilon var Hammarby ett hjälpsamt mellansteg för en enklare integration till Europa.
– Jag lärde mig massor i Hammarby. Det är en fantastisk klubb som jag alltid kommer tycka om. Det var viktigt för min karriär att få det steget och det hjälpte min resa. Jag skulle vilja säga tack till alla som var där för att hjälpa mig.
Du hade en fin relation med (chefsscouten) Mikael Hjelmberg, eller hur?
Det är en otrolig person. Han tog emot mig som sin egen son och svarade alltid om jag undrade något. Jag kände mig som en del av familjen. Det var någon jag kunde vända mig åt, som alltid fanns där, som hjälpte mig och gav mig råd.

Kan Hammarbysupportrarna drömma om att se dig i Bajentröjan igen?
– Varför inte! Det vore kul att komma tillbaka en dag.

LÄS MER. Månsson: Odilon kan bli Hammarbys jackpot – en gång till