Ny försäsong väntar Bajen: ”Vissa spelare tog det riktigt hårt”

Den svenska försäsongen är redan lång. På grund av coronaviruset väntar nu en ännu längre försäsong, något som påverkat spelarna i Hammarby.
– Vissa spelare tog det riktigt hårt, berättar lagets fystränare Jimmy Lidberg till Fotboll Sthlm. 

Annons

Efter en tre månader lång försäsong började spelarna i Hammarby känna doften av våren och en fotbollssäsong som verkligen väntade runt hörnet. Laget hade en tung vinter med hög fysiskt belastning börjat se piggare ut i benen när coronaviruset drog in över Sverige och sköt upp all fotboll.

Den här veckan har laget fortsatt träna tillsammans på Årsta, men allt är långt ifrån normalt. Hela träningsanläggningen är stängd då all övrig personal sitter i karantän och jobbar hemifrån, ändå försöker tränarstaben att hålla laget i form i väntan på en allsvensk premiär i juni.
– Det blev såklart surt för oss när vi hade gått igenom en försäsong och genomfört hela vår periodisering. Signalerna som vi fick från spelarna antydde att vår träning verkligen satt. Vi var tunga i benen efter att ha tränat ner oss, men när vi började lätta på träningen fick vi svar direkt, en indikation på att grundstenarna var byggda på rätt sätt, säger Hammarbys fystränare Jimmy Lidberg till Fotboll Sthlm.

Istället för en allsvensk premiär i april har nu laget fått börja anpassa efter att nästa tävlingsmatch först kommer att spelas i sommar.
– Jag försöker att vända på det här till något positivt. Vi hade en bra planering och låg rätt i fas. Det är samma för alla lag och nu får vi försöka hitta en ny periodisering för att hitta formen längre fram. Samtidigt vill jag inte berätta i detalj hur vi kommer att träna under den här perioden, vi vill inte ge några tips till de andra lagen, säger han.

Ute i Solna sitter just nu hela AIK:s lag i karantän då det kommit fram ett misstänkt fall i truppen, vilket gör att laget inte kan träna tillsammans. På Årsta kör Bajen på som vanligt, men där man hela tiden utvärderar hur de kommande dagarna ska se ut.
– Som fystränare är det verkligen inte lätt att göra upp en plan. Den här veckan har vi kört på med träningar som vanligt, men vi pratar i korta perspektiv. Vi tar fyra dagar i sträck, sedan diskuterar vi inom ledarteamet hur vi ska göra och om vi fortfarande kan träna tillsammans. På måndag kommer vi ta en ny avstämning om hur vi ska göra.

Skulle laget tvingas in i karantän kommer nya utmaningar att dyka upp, inte minst för Lidberg och hans planering för den fysiska träningen.
– Allt blir mycket svårare ifall laget också skulle sättas i karantän. Det vi har diskuterat är den mentala biten och att spelarna efter en lång försäsong behöver ett mentalt break. Det är inte läge just nu direkt efter beskedet om en uppskjuten säsong att börja träna ner oss igen. Vi får ha respekt för den mentala biten.

Att de allsvenska klubbarna fick beskedet om en uppskjuten säsong är en tuff utmaning för många. Jimmy Lidberg har dock erfarenhet från en liknande situation under sin egna karriär som brottare, något som han tror kommer att hjälpa honom med planeringen.
– År 2001 var jag med om lite samma sak då VM som skulle hållas i New York blev uppskjutet på grund av World Trade Center. Jag hade tränat ner mig, gått in i en toppningsfas och sedan hände det som hände. Sedan valde förbundet att skjuta upp mästerskapet i fem månader, därför jag lite erfarenhet av det här. Samtidigt är det absolut min största utmaning hittills som tränare, men vi sitter alla i samma båt.

Hur tog spelarna beslutet om en uppskjuten säsong direkt efter att försäsongen börjat ta slut?
– Det var tufft mentalt för spelarna. Nu gäller det att göra smarta saker nere på träningsplanen och inkludera en del roliga saker i träningen. Vi har pratat mycket med truppen och de har fått en möjlighet att tömma sig på tankar. Men när beskedet kom och det blev en direkt smäll, då märkte man att vissa tog det hårt i början. Idag har folk redan börjat anpassa sig och har ställt om så vi är på rätt väg igen.

Foto: Bildbyrån