Nikola Djurdjic vädjar till polisen: ”Döda inte fotbollens själ”

Inför derbyt mellan AIK och Hammarby har ståplatsläktarna reducerats med totalt fyra tusen biljetter.
Polisen hotar nu även med tifoförbud – något som Nikola Djurdjic anser skulle vara förödande.
– Det är passionen på läktarna som är avgörande, säger Djurdjic till Fotboll Sthlm.

Annons

I Hammarbys senaste match mot Norrköping värmde Bajens spelare upp i tröjor med budskap som stöttade supportrarna. ”Supportrar får sporten att leva!” stod det på tröjorna – och Nikola Djurdjic menar att det är just supportrarna som gör svensk fotboll speciell.
– Vad jag verkligen gillar och det som gör skillnad med Sverige i jämförelse med andra länder är känslan. Passionen på läktaren, känslorna som vi har – det är skillnaden. För mig personligen är det anledningen till att jag spelar här, säger Djurdjic.
– Om polisen tar bort det är det hopplöst, tycker jag. Det skulle verkligen ta Sverige några steg tillbaka och det skulle verkligen inte få utländska spelare hit. Jag har pratat med många spelare som har spelat i Europa och när de har kommit till Sverige så har det varit något annorlunda.

Annons

För tillfället är det ett spänt läge mellan fotbollssupportrarna och polisen. Myndigheten försöker stoppa pyrotekniken på läktaren genom olika metoder. Nikola Djurdjic vill se en lösning mellan parterna snart.
– Ja, vi förstår att det finns säkerhetsproblem och allt sånt. Men jag tycker verkligen att de borde hitta en kompromiss för vi vill ha lite energi från läktarna. Vi vill inte att de bara ska klappa. Det skulle jag hata.
Finns det någonting som ni spelare kan göra?
– Vi försöker att stå med supportrarna men vi måste också vara bättre förebilder för en hälsosam fotboll på läktarna. Inte skapa något uppror eller problem på läktarna. Det är också vårt ansvar att ta hand om. Men lösningen med inga tifon är helt hopplöst tycker jag. Det skulle döda fotbollens själ. Jag hoppas verkligen inte att det händer.

FOTO: Bildbyrån