Djurdjic nöjd med avstängningen: ”Det är bra för mig”

Nikola Djurdjic är avstängd efter att ha tagit tre gula kort – det senaste på grund av protest mot den assisterande domaren.
Själv tycker han att uppehållet kommer lägligt.
– Jag underskattar inte Helsingborg men jag missar hellre den matchen än derbyna, Malmö eller Norrköping, säger 33-åringen till Fotboll Sthlm.

Annons

Hammarby tappade en 2-0-ledning till 2-2 under loppet av fem minuter borta mot Kalmar i söndags. På slutet blev en frustrerad Nikola Djurdjic varnad för att ironiskt ha applåderat den assisterande domaren efter en offesideavblåsning. Det betyder att Djurdjic nu är avstängd – men det har han inga problem med.
– Jag tycker att det är okej. Det är bra för mig att bli avstängd nu så jag inte behöver tänka på det när vi har stormatcher i slutet av säsongen. När jag inte är på hugget så är jag inte bra. Jag vill inte tänka på gula kort utan jag vill fokusera på matcherna där jag kan gå lite över gränsen, säger Djurdjic när Fotboll Sthlm träffar honom på Hammarby IP.
Det är bättre att få det avklarat nu?
– Ja, jag tror det. Jag hoppas verkligen att vi kan vinna matchen på söndag. Jag underskattar inte Helsingborg men jag missar hellre den matchen än derbyna, Malmö eller Norrköping.
Vem ser du helst som din ersättare på Helsingborg?
– Det är inte upp till mig. Men jag tycker att vi har många bra offensiva spelare på bänken. Rodic, Johannsson, Mawana och Bengtsson. Vi har mycket ”fire power” där uppe. Jag är inte orolig oavsett vem som spelar.

Annons

Hammarby har öst in mål i år med 42 mål på 18 matcher hittills i år. Nikola Djurdjic är en av de högst bidragande spelarna med nio mål och fem assist på 17 matcher. Förra året kom han upp 13 mål och åtta assist på 27 matcher – och det i en roll högre upp i plan.
– För mig är det inga problem. Jag har spelat på båda positionerna och jag sa det till tränarna också. Ibland är det enklare att komma i andravåg eftersom försvararna har missat mig.
Vill du fortsätta spela där?
– Jag kommer göra vad Billborn vill och vad Hammarby behöver. Det kan ändras från en vecka till en annan. Ibland kommer jag säkert spela som nummer nio också.
Tidigare har du sagt att Hammarby och Malmö är de bästa offensiva lagen i allsvenskan. Har du ändrat dig nu med tanke på att ni har gjort överlägset flest mål?
– Jag tycker fortfarande att det är samma när de kommer upp i nivå. Men vi har momentum just nu och systemet fungerar där uppe. Som jag sa, oavsett vem som spelar så är det väldigt enkelt. Kjartansson försvann och Khalili kom in och har gjort succé så jag tycker att systemet fungerar just nu. Det är mycket rörelse, vi skapar mycket och målen kommer. Det är kul att se Hammarby spela just nu.
Är det enkelt för er att spela nu?
– Jag kan inte säga att det är enkelt men det känns som att vissa bitar av pusslet har satts. Så det fungerar bra. Kemin finns där.
Man brukar ju säga att det är enklare att sätta defensiven än offensiven. För er är det helt tvärtom?
– Ja, men det är också den typen av fotboll som vi spelar. Vi riskerar mycket när vi anfaller eftersom vi går fram med många spelare. Så det blir problem där bak automatiskt. Men jag måste också säga att i matchen mot Kalmar spelade vi tillräckligt bra för att vinna. Vi spelade tillräckligt bra för att hålla nollan och jag tror att den matchen var ett steg framåt, i mina ögon. Defensivt var det riktigt bra.
Hammarby har tagit två poäng på fem matcher på naturgräs. Hur ser du på era svårigheter på naturgräs i jämförelse med konstgräs?
– När vi åker till Kalmar och de inte klipper eller vattnar gräset, hur ska vi spela bra fotboll på den planen? Vi gjorde allt perfekt, precis som vi ville. Vi hade matchen precis där vi ville och vi gjorde två mål. Jag tycker att vi gjorde en bra match oavsett vilket underlag det var. Och vi har typ 24 matcher på konstgräs under en säsong, ska vi vara oroliga? Nej, jag tycker att vi bara ska fortsätta göra vår grej och jobba så hårt som möjligt för att ta poäng på naturgräs också.

LÄS MER. Jesper Jansson om sommarsillyn: ”Vi är extremt nöjda”

LÄS MER. Bajen-podd med Bergman & Månsson: Det jämnar INTE ut sig

Foto: Bildbyrån