Marti: ”Vi har fyra, fem killar som var i HTFF för några månader sen”

I andra matchen i rad tappade Hammarby segern på tilläggstid.

För Marti Cifuentes är det en värdefull läropeng för ett ungt Hammarby.

Annons

Poängtapp på tilläggstid. Efter 2–2-matchen mot BK Häcken var det en besviken, men inte förkrossad Marti Cifuentes som tog till orda.

– Det är en svår match mot en riktigt bra motståndare som jagar guld och som har gjort mycket bra de senaste två och ett halvt åren. De första 20 – 25 minuterna händer inte mycket, vi är inte bra på att försvara straffområdet och det är en utmaning när man möter ett lag som Häcken. De har en bra offensiv organisation, väldigt högt bolltempo och tar tillvara på omställningar. I andra halvlek blir det mer ytor och de har en stil där ytterbackarna kliver högt. Vi har bra chanser med Mackan, August och Adi där vi inte tar chansen att göra målet.

I matchen ställde Hammarby upp med vänsterbacken Marc Llinares till höger och högerbacken Markus Karlsson till vänster. Skälet var att Bajen försökte luckra upp Häcken med inverterat ytterbacksspel.

– Häcken vill gärna pressa med tre spelare mot våra tre mittbackar. Vi förväntade oss att de skulle försöka skapa tre mot tre-lägen. Sen ville vi dra ned våra wingbacks, för de kliver ofta högt med sina ytterbackar, och det skapar mycket yta på kanterna. Med en inverterad wingback kan det vara lättare att spela upp. Jag tycker att det fungerade bra i ett par situationer, och sedan gick det för långsamt, säger Marti Cifuentes.

Sedan bytte de kant med varandra några gånger, vad berodde det på?
– Vi ville skapa sådana situationer i särskilda minuter. Så att vi kunde attackera det som vi kallar golden zone bakom deras ytterbackar. Det gjorde vi flera gånger, med Marc till August och Markus till Viktor, innan han blev skadad. Men det är en lösning för vissa perioder i matchen. När man måste vända upp för att slå ett inlägg kan det fungera sämre, särskilt med tanke på att Häcken har några av Allsvenskans bästa mittbackar.

Matchen mot Häcken var också den andra i följd där Hammarby tappade poäng efter att ha släppt in ett sent mål. Enligt Marti Cifuentes är det en fråga om marginaler och det faktum att Hammarby har ett till stor del ungt och orutinerat lag.

– Fotboll och livet handlar om små marginaler. I den förra matchen borde vi ha haft en straff, särskilt med tanke på att Shaquille blir utsatt för samma tröjdragning kort innan straffen. Idag är det en offside med väldigt liten marginal. Det viktiga i fotboll är att veta varför saker händer och att analysera saker professionellt. Det är mitt jobb, och jag vet att det här laget bara värvade en spelare i somras. Vi tar långsiktiga beslut och idag spelar vi med fyra, fem killar som för några månader sen var i HTFF. Jag är väldigt spänd på att se hur de utvecklas – att se Rafferty, Alper som gjorde det väldigt bra efter att inte ha spelat så mycket, Markus Karlsson som ser ut att vara 30 år gammal, Oliver Dovin som jag ser som en av Allsvenskans bästa målvakter. Vi vet att vi har mycket att förbättra och jag är ansvarig att lösa det för att se till att vi inte förlorar poäng på tilläggstid framöver, säger Marti Cifuentes.