Marti Cifuentes: ”Jag är stolt över vad vi åstadkom de här två åren”

Marti Cifuentes lämnar Hammarby.

På presskonferensen efter matchen mot Sirius summerade han sin tid i Bajen.

Annons

Marti Cifuentes tid i Hammarby är över. Klubb och tränare skiljs åt som vänner, var budskapet på presskonferensen.

– I fotbollens värld är det väldigt ovanligt att lämna på så god fot som vi gör. Det har varit en glädje att jobba i den här fantastiska klubben i nästan två år. När jag kom ville jag jaga drömmen att uppnå stora saker med Hammarby. I fjol gjorde vi en fantastisk säsong, kanske en av klubbens bästa någonsin. Vi gick till cupfinal, förlorade på straffar, gick till Europa. Vi spelar en väldigt attraktiv fotboll, säger Marti Cifuentes.

Spanjoren, som kopplats ihop med brittiska klubbar egentligen sedan han först kom till Bajen, har nu bestämt sig för att lyssna på locktonerna från väst och ta över Queens Park Rangers. Laget ligger nästjumbo i Championship.

– Jag har varit lyckligt lottad som blivit approcherad av olika klubbar, men både jag och Hammarby har känt att jobbet inte var klart här. Därför har jag haft en stor vilja att stanna i Hammarby. Men nu känner jag att det var bra läge. Det är normalt i fotboll, även om tränare vanligtvis får sparken.

Men helt fullbordad känner inte Marti Cifuentes att tiden i Hammarby blev. Vissa saker kommer gnaga i honom. Två insläppta mål på övertid var heller inte avskedsföreställningen han hade hoppats på.

– Det här var inte slutet jag hade hoppats på för Hammarby. Vi var väldigt nära att åstadkomma något ännu större, som cupfinalen som vi torskade på straffar. Vi var nära att slå ut en stor holländsk klubb i Europa. Som klubb och organisation har vi tagit steg framåt. Inte för att Marti Cifuentes är världens bästa tränare, utan för att det finns väldigt mycket kompetens i organisationen. Potentialen är otrolig. När jag ser tillbaka på de här två åren kommer jag vara stolt över vad vi åstadkom och veta att vi lade grunden för något stort, säger Marti.

Vad är du stoltast över med din tid i Hammarby?
– Vi skapade en kultur på Årsta där vi var väldigt drivna att utvecklas. Självklart var det en del upp och ned, men vi skapade ett sätt att förstå fotboll, att älska det vi sysslar med. Det finns en stor vilja att göra saker bättre, och det är jag stolt över. Den här säsongen, med Europamatcher, stämningen på arenan, kommer jag minnas hela mitt liv.

Finns det något som du är självkritisk kring?
– Det finns alltid saker jag kan förbättra. Ibland är saker och ting inte menat att bli. Man kan gräma sig över mycket, tänk om vi hade gjort mål i cupfinalen? Men om jag ser tillbaka är det mycket jag är stolt över. Framför allt att en kille från Barcelona fick chansen att träna en stor skandinavisk klubb som Hammarby.