Månsson om Bajens toppar: ”Aldrig sett ett så överlägset lag”

Hammarby har vunnit fyra raka matcher och gjort smått osannolika 20 mål.

Oskar Månsson menar att han aldrig har sett ett allsvenskt lag som bitvis i matcherna varit så överlägsna sitt motstånd.
– Det som händer i de perioder när Hammarby trycker på med allt de har, det har jag aldrig sett förut, säger han i Fotboll Sthlms podcast.

Annons

Hammarby vann sin senaste match borta mot AFC med hela 6-1 efter ett hattrick av Nikola Djurdjic. Det var Bajens fjärde raka vinst och segersiffrorna innebär att de grönvita nu har gjort 20 mål på de fyra senaste matcherna. Totalt sett har Hammarby även gjort överlägset flest mål i allsvenskan, hela 40 stycken på 17 matcher – och Oskar Månsson menar att det talar sig tydliga språk.
– Om man skulle gå in i diskussionen med åsikten att det finns något lag som spelar roligare fotboll än Hammarby. Då har jag svårt att se hur man ska hitta de där argumenten, säger han i Fotboll Sthlms podcast.

Som sagt har Hammarby nu vunnit fyra raka matcher (Falkenberg, Sundsvall, Elfsborg och AFC). Faktum är att de nästkommande fyra matcherna också är mot överkomligt motstånd – och Oskar Månsson menar att drömmen om åtta raka vinster lever i allra högsta grad.

– Nu är det ju Kalmar borta i nästa omgång. Den är smålurig, som den alltid är, även om Kalmar går svagt under Magnus Pehrsson. Men sedan är det Helsingborg hemma, Sundsvall hemma och Falkenberg borta. Helsingborg och Sundsvall på hemmaplan vinner ju Hammarby alla gånger i veckan. Jag kan inte se någonting annat. Falkenberg på bortaplan är också en jättebra chans.

Annons

Om Hammarby skulle fortsätta på inslagen väg i gjorda mål så skulle de nå upp i 70,6 (71) mål efter 30 omgångar. Det skulle innebära att Bajen skulle slå Kalmars rekordnotering på 70 mål 2008. Men enligt Mårthen Bergman har Oskar Månsson skrivit ner större ord än så i poddschemat.
– Men du har ju skrivit här i körschemat att du aldrig sett ett så överlägset lag i Allsvenskan?, frågar Mårthen Bergman.
– Nej, det är också sant. Jag har ju inte sett hela Allsvenskan sedan den startade så jag får hålla mig till det jag har sett. Jag tror inte att jag kan påminna mig om något lag som har, i perioder, kunnat köra över motståndet så fullständigt så som Hammarby har gjort. Vid flera tillfällen har de gjort 3-0 eller 4-0 på en isolerad period av matchen. Det som händer i de perioderna när Hammarby trycker på med allt de kan, det har jag aldrig sett förut. Om man bara håller sig till topparna, helt enkelt. Jag tror inte jag såg det när Djurgården var som bäst i början av 2000-talet, eller när Malmö har dominerat. Det har inte varit den totaldominansen under de perioderna, säger Månsson.

Men trots att Bajen har gjort överlägset flest mål i allsvenskan har de inte imponerat mot topplagen i år. Hittills har Hammarby fem poäng mot topp sju-lagen (Malmö, AIK, Djurgården, Häcken, Göteborg och Norrköping) och på de matcherna har man endast gjort fem mål. Det problemet kvarstår, menar Oskar Månsson.

– Det är ju det andra sidan av myntet så klart. Dels att de dippar även mot de sämre lagen. AIK har till exempel inte samma toppar men de tappar aldrig kontrollen som Hammarby kan göra. Sedan handlar det givetvis om hur Bajen hanterar topplagen. När Hammarbys attack, attack, attack-fotboll stöter på hårdare motstånd finns risken att det går i baklås. Det ska bli jävligt intressant att se nu till hösten, när de svårare matcherna kommer igen, om Hammarby har höjt sig så högt att de klarar den typen av motstånd också, säger han.

Mer info om avsnittet hittar du här!

Här nedan kan du lyssna direkt:

Foto: Bildbyrån