Mads Fenger om nya rollen: “Inte lika bekväm på mittfältet”

Ett danskt radarpar på mittfältet låg bakom Hammarbys avancemang i cupen.
Enligt tvåmålsskytten Mads Fenger är det ingenting vi ska vänja oss vid.

Annons

När Juniors korsband gick av i höstas tappade Hammarby sin kanske viktigaste spelare. Efter två spelmässigt underkända matcher kände Stefan Billborn inför den tredje gruppspelsmatchen att han behövde balansera upp mittfältet mer. Lösningen blev ett danskt mittfältspar i Jeppe Andersen och Mads Fenger, resultatet blev tre mål från de båda landsmännen och ett säkrat avancemang. Nu räknar Fenger med att Billborn kommer spela honom i den rollen även mot Djurgården på söndag.
– Ja, om man gör två mål i den positionen måste du såklart ställa dig in på att det inte kommer bli någon förändring. Men vi får se vad Stefan tänker. Om det är där han vill att jag ska spela så är jag redo, säger Fenger.
Innan han kom till Hammarby hade han spelat på mittfältet några enstaka matcher. Han berättar att det är någonting han kan göra då och då, men han ser fortfarande sig själv som en mittback.
– Jag är såklart inte lika bekväm på mittfältet som i försvaret. Jag behöver fem minuter för att verkligen komma in i det, efter det kommer det mesta naturligt. Det är självklart annorlunda jämfört med att spela mittback även om en del saker är väldigt likt, till exempel presspelet. Men som mittfältare måste du har bättre koll på din omgivning. I försvaret har du åtta spelare som bara är framför dig, det är den största skillnaden. Sen är det skönt att veta att om man gör ett misstag som mittfältare så har du spelare bakom som kan rädda dig.
Även om Fenger går in på mittfältet mot Djurgården tror han inte det är någonting vi ska vänja oss vid.
– Jag är mittback. Att då och då spela som mittfältare har jag ingenting emot, men jag är mittback och det är troligtvis där du kan förvänta dig att se mig spela under säsongen.

Annons

På pappret har Hammarby ett av seriens namnstarkaste anfall. Djurdjic, Tankovic, Khalili, Kacaniklic, Svendsen, Rodic och Bojanic är alla spelare som är kapabla till att ha bra offensiva säsonger. Ett större orosmoment är dock försvaret. I och med Johan Wilands axelskada har de tappat en av seriens bästa målvakter. Björn Paulsen var en av seriens bästa backar förra året och likaså Neto Borges, båda två har som bekant flyttat utomlands. Även om de nu måste spela ihop en ny backlinje är det ingenting som Fenger oroar sig för, och det tycker han inte Hammarbysupportrar ska göra heller.
– Jag tror inte folk behöver vara oroliga, vi som är kvar är tillräckligt bra. Jag är även övertygad om att flera kommer steppa upp. Vi har blivit av med bra spelare, men nu är det dags för andra att visa vad de går för. Jag tycker inte det finns någon anledning att vara orolig.
Är det svårt att spela ihop en ny backlinje?
– Det tar uppenbarligen lite tid att spela ihop sig. När man spelat några matcher blir det såklart enklare och det blir bättre och bättre ju längre säsongen lider. Vi har redan kommit långt.
Vad har du att säga om Fällman och Odilon?
– De är jättebra. Jag har spelat mycket med David, han är en jättebra spelare och vi har ett bra samarbete, vi förstår varandra. Odilon är ung och han håller fortfarande på att lära sig, men kvaliteterna finns där, det gäller bara att ge honom tid att utvecklas så kan han bli riktigt bra.
Sett till spelarmaterialet, är ni ett bättre lag nu eller förra året?
– Det är inte sämre nu i varje fall. Jag vill inte ta någonting ifrån spelarna som lämnade, de är bra spelare, men jag tror att ersättarna är minst lika bra. Just nu skulle jag säga att laget är lika bra som i fjol. Vi får se hur säsongen artar sig och hur killarna kommer vara, men just nu känns det som att vi är väldigt bra.

Alla vet vad exempelvis Nicola Djurdjic förväntar sig av Hammarby i år. Övriga spelare i laget har däremot inte skrikit lika högt efter SM-guld. Det betyder inte att de inte drömmer om att lyfta Lennart Johanssons pokal i november.
– Jag tycker att vi ska vara där uppe och slåss om titeln. Jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle vara det. Vi har blivit av med några riktigt bra spelare, men vi har även värvat riktigt bra. Och som jag sa förut, en del spelare måste ta ytterligare kliv. Om vi alla gör det kommer vi vara där uppe.
Tycker du att det är rättvist mot er spelare att en del supportrar hoppas på guld?
– Alla har rätt till att drömma, det gör jag också. Vi alla vill vinna guld, men det kräver hårt arbete hela säsongen. Vi behöver också ha tur. Vi har inte råd att få skador på tre, fyra viktiga spelare. Men det är klart, jag vill vara där uppe och jag vill slåss om guldet. Vi får se hur det går när säsongen väl drar igång.
Vad blir den största utmaningen?
– Bra fråga. Förra säsongen var vårt problem att vi hade svårt att fokusera i 90 minuter. Det kommer alltid sämre perioder i matcher och det gäller att minimera de perioderna, förra säsongen gjorde det lite för mycket skada.
Ni började väldigt bra förra året, tror du ni blev synade på hösten?
– Ja, troligtvis. Så är det för alla bra lag, motståndarna kommer på hur de ska försvara. Jag tror att det hände oss. Vi måste vara mer flexibla om matchbilden kräver det.
Finns det någonting du personligen vill jobba mer på?
– Jag har precis spelat en match där jag gjorde två mål, så självklart vill jag göra mer mål i år än förra året. Det blir såklart lättare om jag spelar på mittfältet… Jag vill göra mer mål, det är någonting jag har saknat under min proffskarriär.
Hur är känslan att göra mål framför era supportrar?
– Galen. Det är svårt att förklara. Normalt sett är det galet att jag gör ett mål, eftersom jag aldrig gör det annars, att göra två… Det var otroligt och jag hoppas det händer igen.
Jag frågar avslutningsvis hur det skulle vara att göra mål på söndag. Svaret är dock svårt att skriva ut i text. Mads Fenger bara lutar tillbaka huvudet, ger ifrån sig ett stön och blickar upp i taket.