Ludwigson om samarbetet med Selmani: ”Inte bara springa och grisa”

Astrit Selmani vann poängligan i Allsvenskan förra året.
Gustav Ludwigson kom tvåa.
Nu ska duon bilda anfallspar i Hammarby under den kommande säsongen.

– Astrit är en jäkligt go lirare, säger Ludwigsson till Fotboll Sthlm.  

I ett svagt Hammarby ifjol stod ändå Gustav Ludwigson för en succé under sin debutsäsong då han stod för nio mål och åtta assist.

Anfallaren ser ändå saker som han kan bli bättre på inför kommande säsong.
– Jag vill göra mer mål och bli mer klinisk. Även bli mer involverad i spelet och vara som en trygg punkt där uppe som gör att de andra känner sig mer bekväma med bollen. Det är det som jag jobbar på med teknik och touch. Under den första säsongen handlade mest om att köra och hitta sin roll. Nu ska jag bygga vidare, säger Ludwigson när Fotboll Sthlm träffar honom efter ett träningspass på Tele2 arena.

Är du en person som sitter och tittar tillbaka på gamla matcher och analyserar dina insatser?
– Inte analyserar, men det dyker upp nån youtube-video och direkt börjar man tänka tillbaka. Man minns vad som hände förra året och känner fan, Kalmar tappade vi och IFK Göteborg kvitterade i 92:a minuten och sedan derbyt mot Djurgården…
– Det  var så många sådana matcher, allt var som en mental pannkaka.

Hur kommer du ihåg ditt eget 2020?
– Det är blandade känslor. Jag var nöjd över att etablera mig i Allsvenskan, vilket var en stor dröm. Sedan var jag besviken på själva året överlag, något som nog hela världen är.

Hammarby inledde den här veckan sina fotbollsträningar inne på Tele2 efter att ha kört fystester under den inledande träningsveckan. Ludwigson medger att han trivdes ute på Bosön.
– Ja, man gör det man måste för att hålla igång även nu när det är mellan två säsongen. Det är bara att lyssna på alla kunniga människor runt omkring som ska få oss i bästa form.

Hur känns formen? 
– Den känns bra, det gör mycket att få vara här under ett tak på Tele2 arena, både mentalt och fysiskt. Det blir ett bättre tempo i passningarna när det inte är någon kall luft som stör, så det har varit en go vecka.

Inför den nya säsongen har Hammarby värvat in Astrit Selmani, klubbens dyraste nyförvärv genom tiderna. Det betyder att Bajen har både fjolårets etta och tvåa i poängligan i laget.

Ludwigson ser fram emot samarbetet.
– Förhoppningsvis är det något som kommer att gynna oss båda. Ännu är det lite oklart hur vi kommer att spela, tränarna har säkert en plan på hur de ska formera oss. Han är en jäkligt go lirare och vi är ganska lika i våra spelstilar, men ändå med lite olika styrkor. Kan vi hitta ett bra samarbete vore det kul såklart.

Mycket riv och slit där framme?
– Det kommer det vara. Sedan får vi försöka att hitta fram de andra delarna som Hammarby står för också. Det är inte bara springa och grisa.