Lindström: ”Tror inte att han levererar som Kjartansson”

Under måndagen gjorde Vidar Örn Kjartansson sin sista match för Hammarby och passade då på att avgöra i den tredje tilläggsminuten.
Nu ska han ersättas av amerikan-islänningen Aron Johannsson, men frågan är om han kan fylla skorna efter sin landsman.
– Jag tror inte att han går in och levererar på samma sätt som Kjartansson, säger Mattias Lindström i NordicBets podcast Ljugarbänken.

DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN NORDICBETS PODCAST LJUGARBÄNKEN

Under allsvenskans första halva har inlånade Vidar Örn Kjartansson stundtals imponerat stort för Hammarby och i måndags sänkte han GIF Sundsvall på bortaplan med sitt 3-2-mål på tilläggstid. Nu är det dock dags att återvända till Ryssland för islänningen och istället väntas han ersättas av en “landsman”.

Nyligen värvade Bajen den amerikanske anfallaren Aron Johannsson, som gjort närmare 20 A-landskamper för USA, men även ett knippe U21-landskamper för Island. 28-årige Johannsson har stora klubbar som AZ Alkmaar och Werder Bremen på meritlistan, men trots det så är Mattias Lindström osäker på om han kan fylla skorna efter “Örnen”.

– Det är väl en tänkt ersättare på sikt, men jag tror inte att han går in och levererar på samma sätt som Kjartansson har gjort under de senaste matcherna. Det är ju inte där de har problemen. De har många offensiva krafter, men det är svårt att hitta en ersättare till Kjartansson. Det är jättesvårt, säger han i NordicBets podcast Ljugarbänken.

Lindströms poddkollega Lasse Nilsson menar att Kjartansson har varit oerhört viktig för Hammarby – när han väl har fokuserat på rätt saker.

– Nu kanske jag är lite väl kritisk med tanke på att det är han som avgör matchen i den 92:a minuten, men i första halvleken var jag så jäkla sur på honom. Då hade jag ju spelat lite dessutom (skratt), men det var för lite “killer” i honom i första halvlek. Han försökte slå svåra passningar som Darijan Bojanic kanske skulle ha kunnat gett sig på och istället för att komma till avslut så blev det bara en massa fåniga småpassningar som han egentligen inte kan. Han är bra på att göra mål och ta avslut. Förhoppningsvis kan Johannsson fylla lite av skorna i alla fall, för Kjartansson har gjort mycket mål och varit nyttig för Hammarby, säger han.

Mattias Lindström tycker att det finns saker att åtgärda i Hammarby, oavsett utfallet av Aron Johannsson-värvningen.

– Att Hammarby gör mål, det vet vi. De gör två eller tre mål varje match. Det de behöver göra är att täta bakåt och det är klart att det är svårt när de offrar så mycket folk i anfallsspelet som de gör. De skulle behöva få tillbaka (Johan) Wiland, men jag vet inte hur långt ifrån spel han är och hur hans status är. Han har varit borta väldigt länge nu, men det är en position där de behöver förstärkning. Det syns väldigt tydligt att spelarna inte riktigt litar på Davor (Blazevic), säger han och fortsätter:

– De behöver få in Wiland och sedan tror jag att Richard Magyar kan låsa upp försvarsspelet ordentligt så att det får lite mer stabilitet. Sedan tyckte jag att (Dennis) Widgren hade det tufft i första halvlek, men så byte de in (Mats) Solheim som vänsterback istället och jag tycker att han var bra där. Det kan vara en intressant lösning framöver.

FOTO: Bildbyrån