Konstgräset ska hjälpa Bajen i Europa: ”Serbiska spelare gnäller och får ont”

Förlust med 3-1 i det första mötet mot FK Čukarički.
Under torsdagen får Hammarby dock en stor fördel: konstgräset på Tele2. 
– Serbiska spelare gillar inte att spela på konstgräs, säger tränaren Milos Milojevic. 

Annons

Hammarby åkte på en tung förlust på bortaplan i Europakvalet mot FK Čukarički. Men än lever drömmen om Europa Conference League för Bajen.

Under torsdagen är det dags för returen mellan laget där gästerna går in med 3-1 från det första mötet.
– Vi vet vad vi gjorde bra och vad vi gjorde dåligt. Är vår prestation på topp vet vi att vi har möjlighet att gå vidare. Vi kan inte ha en sådan dålig match som vi hade i Serbien, det är blir vår utgångspunkt, säger Hammarbys tränare Milos Milojevic.

Han menar att det inte blir svårt för spelartruppen att ladda upp inför den kommande europamatchen.
– Jag vet att alla killar är revanschsugna för att göra en bättre match inför våra supportrar. Jag kommer inte att behöva motivera dem något extra. Vi kommer från en stark insats nere i Göteborg där vi däremot behöver bli mer kliniska i straffområdet, det är något vi jobbar på.

Hammarbys serbiske tränare hade redan inför mötet mot Čukarički bra koll på motståndet, men menar att laget nu lärt sig än mer hur man måste spela.
– Čukarički är bra på det de gör, alltså att spela på omställningar. Sedan blev dem bättre på grund av oss som stod för några enkla misstag. Imorgon (läs torsdag) måste bi spela förbi deras förstapress och sedan är dem inte bra om vi lyckas sätt in bollen bakom deras backlinjen. Sedan kommer vi att orka mer på vårt konstgräs än vad vi gjorde på deras gräsplan.

Vad exakt tycker du att ni gjorde dåligt nere i Serbien som ni måste förändra inför den här matchen? 
– Vi kan inte spela på deras nivå och tempo. Sedan vid varje tillfälle som vi fick en chans till omställning så orsakade dem en frispark och anpassade sig bättre till den nivå som domaren höll i matchen. De blev inte frustrerade över några domslut, vilket vi blev och något vi måste lära oss av och ta med oss.

Han fortsätter:
– Det sämsta med den matchen var att de fick komma till avslut med sina mittfältare som vi inte följer. Det måste vi göra bättre imorgon.

Milojevic poängterar dessutom att underlaget påverkade matchbilden.
– Det har varit mycket prat om att vi inte är bra på naturgräs. Nej, vi kanske inte är bäst på gräs men det är samma sport. Jag tror att vi måste börja träna två pass i veckan på naturgräs och inte bara snacka om att vi är dåliga på det underlaget.

Med din erfarenhet från serbisk fotboll, hur vana är serbiska fotbollsspelare med konstgräs? 
– När jag var i Röda Stjärnan var min bild att serbiska spelare inte gillar att spela på konstgräs. De klagar, gnäller och får ont i baksidan. Samtidigt får man tänka på att Čukarički spelade mot Molde för två år sedan och hade en bra match på konstgräs. Därför kan vi inte bara räkna med att vi kommer att vinna på grund av underlaget, alla andra delar måste också fungera.

Kommer ni att be vaktmästaren att vattna lite extra inför imorgon så det går fortare på planen?
– Jag blir alltid stressad över vilka skor mina egna spelare har. Det är inte bra att det blir för mycket vatten så vi inte kan stå på benen.

LÄS MER. Hedstigen: Miljonregnet till de svenska klubbarna i Europa

LÄS MER. Oskar Månsson: En stor besvikelse från naiva Hammarby