Juniors Gabon-äventyr fortsätter: ”Fått en annan relation med landet”

VALE DO LOBO.
I slutet av mars har Gabon dubbla kvalmatcher mot Gambia.
Förmodligen med Serge–Junior Martinsson Ngouali i laget.
– Det går stabilt just nu. Kryss borta mot Kongo, sedan hemma mot Angola där vi vann, säger Hammarbys 28-åring till Fotboll Sthlm.

Annons

2017 skulle Gabon arrangera Afrikanska mästerskapet. För att förbättra sina chanser började de ringa runt till spelare som hade rötter i Gabon. De hittade Juventusmittfältaren Mario Lemina, nuvarande Saint–Étienne–stjärnan Denis Bouanga – och BP-mittfältaren Serge-Junior Martinsson Ngouali.

Han fixade ett gabonskt pass och hans landslagsdebut blev i mästerskapet.
– De ville bygga något nytt och undersökt vilka spelare det finns i världen som kan spela för Gabon. Jag kände bara att det var bra för mig där och då, säger Junior.
– Jag hade inte haft någon jättestor relation med Gabon, men min pappa är därifrån. Sedan har jag ju massa släktingar där, men jag hade inte spenderat min ungdom eller något där. Det var ett sätt att få en relation med landet min pappa är från, och jag känner att jag har fått en relation på ett annat sätt nu.

Juniors pappa är den enda i släkten som flyttade utomlands, och han träffade Juniors mamma när bägge var i Frankrike. Nu när Junior besöker Gabon för landslagsspel får han möjlighet att besöka sin släkt.

Landslaget misslyckades att kvalificera sig för mästerskapet 2019, men kvalet till 2021–mästerskapet är igång. I slutet av mars möter de Gambia både hemma och borta.
– Det går stabilt just nu. Kryss borta mot (Demokratiska Republiken) Kongo, sedan hemma mot Angola där vi vann. En bra start.

Stjärnorna är, förutom Lemina och Bouanga, spelare som Arsenals Pierre–Emerick Aubayemang och Dijons Bruno Ecuele Manga.
– Det händer absolut att folk känner igen en. Inte hela tiden, det är inte så jag är någon jättekändis, men folk känner igen landslagsspelarna. Det är inga problem för mig att röra mig, men det är annorlunda för superstjärnorna.
– I laget sedan är det jättebra sammanhållning. Alla är polare med varandra.

Foto: Bildbyrån