Jiloan Hamad: ”Jag ska bli höstens bästa spelare”

Han flög fram under våren och förde Hammarby till serieledning.
Efter att ha missat VM tappade Jiloan Hamad formen, men i höst ska han tillbaka till sin toppnivå.

Inför säsongen tippade de flesta experter att Hammarby skulle göra en ungefär lika bra säsong som året dessförinnan. Laget skulle troligtvis sluta i mittenskiktet, kanske kunna utmana om topp sex-placeringar. Efter tre omgångar började folk omvärdera Bajen. Jiloan Hamad hade trätt på sig kaptensbindeln och bestämt sig för att Hammarby skulle vara med och slåss i toppen, och själv skulle han bli uttagen i VM-truppen.
– VM var det stora målet och jag började jobba för det redan i december. När jag berättade det för familjen garvade de, berättar “Jille” och fortsätter:
– Jag kom från att sluta nia med Hammarby till att vilja ta en plats i VM-truppen. Då sa min agent: “Vet du, det är bara du som är sjuk nog att sätta upp ett sånt mål.” Då skrev jag ned det – jag ska vara med i VM-truppen, och jag var så… jag var så fucking nära.

Annons

Efter starten i Allsvenskan var det omöjligt för Janne Andersson att blunda för Jille. Fem mål och två assist på de tre första matcherna. Bar kaptensbindeln i ett lag som gått från flera raka mittenplaceringar till att ta 28 poäng på de tio första omgångarna. Folk började på allvar höja rösterna om att Jille borde få följa med till Ryssland, och dagen före trupputtagningen ringde förbundskaptenen.
– Jag fick reda på att han sökte mig. Det hade gått så långt, jag hade ju inte ens varit med i kvalet men han kände ändå att han behövde ringa och ge mig beskedet. Jag var jättenära, men Janne sa att de skulle gå på kontinuitet.
Grämer du dig?
– Det är klart att jag gör. Jag tycker att det var orättvist. Jag tycker jag skulle varit med med tanke på formen jag hade, den var inte normal. Jag tror jag hade kunnat gör det bra. Men samtidigt, de tänker som de tänker och det är bara att respektera. Där och då var jag stolt, stolt över att han ringde och att jag var så nära. Stolt över mig själv.
I den näst sista omgången av Allsvenskan innan uppehållet åkte Hamad på en mindre skada men spelade vidare ändå. Veckorna mellan att Allsvenskan tog slut och VM började var han tvungen att hålla igång ändå. Om någon spelare fick förhinder kunde han kallas in och då skulle inte någon småskada sätta stopp. När VM-fönstret sedan stängdes var det dags att börja rehabilitera och när säsongen återupptogs hade inte Jille fått någon semester över huvud taget.
Efter uppehållet har poängproduktionen minskat drastiskt. Bara två mål har det blivit, det första i en 4-1-seger mot Dalkurd och det andra gjordes på straff, även det mot Dalkurd. Men det är inte bara målen och målpassningarna som har uteblivit. Jille har kommit in fel i matcherna, haft svårt att skapa farligheter och vissa undrar om han kanske borde ställas åt sidan snart.
– Det började väldigt väldigt bra liksom. Inte över förväntan, utan mer så som jag hade tänkt mig att den här säsongen skulle bli. Jag har jobbat jättehårt, redan från december. Sedan efter uppehållet… jag har gjort något mål här och där och vi har vunnit matcher, sedan har jag väl känt att min form kanske inte varit den bästa de senaste fyra-fem matcherna.

FOKUSERAD. Jille har hela tiden haft tankarna i Hammarby. FOTO: BILDBYRÅN

Jille menar däremot att han inte spelat så dåligt som många vill få det till. Det handlar snarare om folks förväntningar, de har sett hur bra han kan vara och tycker därför att han borde prestera på topp varje match.
– Jag tycker att det är lite orättvist… Men samtidigt har jag själv den pressen på mig och jag bryr mig inte om vad folk tycker, jag är så pass medveten. Jag har bra självinsikt och vet när jag inte är på topp. Jag försöker göra jobbet och ha en hög lägstanivå, vilket jag tycker att jag har haft.
I våras kom det fram att Jiloan Hamad hade en förhållandevis låg utköpsklausul på runt sex miljoner kronor i sitt kontrakt, och det var länge osäkert om Jille skulle stanna i Bajen. Kanske dippade formen eftersom han i tankarna var i en större klubb i en bättre liga?
– Absolut inte. Jag har jobbat väldigt mycket med att vara här och nu. Det handlar mer om det fysiska, jag fick ingen semester i somras, jag började träna redan i december för januariturnen, jag skadade mig precis innan uppehållet och jag hade ingen tid att koppla av. Det har hela tiden varit ganska mycket.
Även om Jille redan har två SM-guld på meritlistan berättar han att det är något speciellt med Hammarby. Med tanke på sommarens tabellposition ville han vara kvar trots att det fanns kontrakt på bordet. Det var främst klubbar i Zweite Bundesliga som var intresserade, klubbar som enligt Jille var redo att betala mycket och satsa på honom.
Vad händer nu då?
– Jag är kvar säsongen ut. Jag ska göra allt för att vinna SM-guld, eller åtminstone få en bra avslutning. Att på så kort tid ta det här laget till toppen… det hade varit underbart att avsluta med det.
Och sedan sticker du?
– Ja, med stor sannolikhet. Men vi håller på och för dialog med Jesper Jansson. Hammarby har en plan för mig, de har inte gett upp. Jag vill inte stänga några dörrar, det måste dyka upp någonting bra också plus att jag ska känna att jag vill lämna. Hammarby är en fantastisk klubb och jag trivs skitbra här. Jag har ambitioner att dra utomlands, men det ska vara någonting bra.
Vad är bra?
– En bra europeisk klubb i en bättre liga. Tyskland till exempel. Jag hade gjort det bättre där nu. Jag kan den tyska fotbollen och jag har utvecklats som spelare. Jag hade gjort det bra där, det vet jag.
Kan en sämre höst påverka dina chanser att komma ut?
– Nej definitivt inte, det kommer inte vara några problem. Jag kommer dessutom göra en bra höst, bli höstens bästa spelare. Det känns som att jag är på gång nu. Det är nio matcher kvar och jag brukar alltid vara bra de sista omgångarna. Jag är taggad och man kommer få se en pigg och fräsch Jille framöver.
Är det rimligt att era fans hoppas på guld?
– Ja, hundra procent. Annars vore det konstigt. Definitivt, det är stor sannolikhet.