Jesper Jansson om uppsägningen: “Jag har haft ett slutdatum”

På onsdag förmiddag meddelade Hammarby att Jesper Jansson kommer lämna klubben.

Några timmar senare mötte han pressen för att förklara sitt beslut.

Annons

Under onsdag förmiddag kommunicerade Hammarby att Jesper Jansson sagt upp sig som sportchef och att sista arbetsdagen blir 31 augusti. Några timmar senare mötte han pressen för att prata om beslutet.

– Det är ett beslut som vuxit fram, jag har varit länge i svensk fotboll. Det kanske är några månader sent för att lämna över skutan egentligen men det är inget dramatiskt. Det handlar mest om att det är rätt tajming. Jag är stolt och tacksam över dessa år i Hammarby.

För bara några månader sen skrev Jesper Jansson på ett tillsvidarekontrakt med Hammarby. Han utvecklar varför han känner att tajmingen att lämna är bättre nu.

– Som jag var inne på fanns tankarna att lämna redan då. Jag har haft lite av ett slutdatum, och det känner jag nu också. Vi sätter upp det slutdatumet på den 31 augusti, då tror jag att jag kan få en jävla energi och bidra med energi till gruppen och tränarteamet. Men det är en reflektion att göra. Jag kanske inte är bra på att jobba tills vidare.

Hur länge har Richard och Mattias känt till ditt beslut?

– Mattias har vetat om det sen i fredags. Men vi har ju haft diskussioner så det är inget som kommer så här, utan jag tror man varit medveten om vilka tankar jag har haft under en ganska lång tid. Jag känner att Hammarby varit väldigt förberedda.

På frågan om det finns andra orsaker bakom beslutet än att tajmingen är rätt, exempelvis slitningar mellan Jansson och ledningen, svarar han så här:

– Det är ett slitsamt jobb. Man står där hela tiden och måste vara spetsig. Trubbas man då av lite så kanske man behöver en liten paus för att återhämta sig. Men generellt är det tajmingen, sex och ett halvt år är ganska lång tid. Diskussioner med ledningen om min fortsättning fanns sedan innan. Jag tror både Richard och Mattias kan intyga att det funnits mycket viljor men att vi alltid har kommit ur saker på ett jävla bra sett.

För Hammarbys del ska det rekryteras ersättare. En process Jansson räknar att vara en del av.

– Jag räknar med att jag har det förtroendet, och att vi har det förtroendet mellan oss. Att vi gör det tillsammans. Så är det i alla frågor, jag tar inga beslut själv. Men det räknar jag kallt med, jag finns ju här och jag jobbar på som vanligt och har min expertis. Här och nu har jag möjligheten att slussa in eventuellt nytt folk i den här strategin vi bestämt. Det var också uttalat när jag kom till klubben, att Hammarby inte ska vara persondrivet utan klubbdrivet.

Är ditt mandat i sommarfönstret oförändrat?

– Som jag var inne på innan så tar vi alla beslut tillsammans och jag räknar med att jag är där. Sen om det är mer långsiktiga beslut kanske styrelsen tillsammans med Richard tar dem, men vi tar ju besluten tillsammans. Jag räknar med att jag tuggar på som vanligt.