Hyllningen till förre Bajen-profilen: ”Tidernas bästa målvakt”

För tretton år sedan hade Hammarby världens bästa målvakt mellan stolparna.
I alla fall om du frågar Sulley Muntari – som pekar ut landsmannen Richard Kingson som nummer ett genom tiderna.

Annons

2007 blev Ghanas landslagsmålvakt Richard Kingson utlånad till Hammarby. Den då 28-årige keepern hade skapat sig ett respekterat namn i Turkiet och det var något överraskande att han dök upp i Allsvenskan. Efter tio allsvenska matcher i Bajen gick karriären sedan vidare i England där det aldrig riktigt lyfte.

I landslaget gick det däremot bättre och till sist blev det 90 kamper för Kingson som la handskarna på hyllan för fyra år sedan. Uppenbarligen satte han ett stort avtryck på den förre Milan- och Inter-spelaren Sulley Muntari.
– För mig är ”Olele” tidernas bästa målvakt, både i Ghana och i världen, säger Muntari i en intervju med journalisten Richmond K Entsie som Football Ghana uppmärksammar.

Fotboll Sthlm ringde upp Benny Lekström som också var målvakt i Hammarbys trupp 2007. Lekström blir något ställd av inledningsfrågan om han tycker att Richard Kingson är tidernas bästa målvakt.
– Haha, va? Hur kommer det sig att du frågar det?
– Men nej, det kan jag väl inte säga…

Att Kingson var en skicklig målvakt minns Lekström däremot väl.
– Han hade fina egenskaper. Han var spänstig och snabb och hade pondus. Han var professionell och en jättetrevlig person.

Han har fått lite kultstatus i Bajenkretsar. Vad tror du att det beror på?
– Han kände sig verkligen hemma på Årsta, även om han inte var så länge hos oss. Jag minns att han stod och grät i matsalen när han skulle flytta från oss, han tyckte att Hammarby var en så jäkla fin klubb. Det kanske var det som folk märkte av?

Vem ser du som tidernas bästa målvakt?
– Det är svårt att svara på tycker jag. Jag har alltid varit ett fan av Buffon och Schmeichel. De är olika i sina stilar, men det är målvakter som jag alltid har sett upp till.