Hjelmberg om Hammarbys plan: ”Bättre spelaraffärer om vi är kalla”

Hammarby har värvat fem kontraktslösa spelare och tappat stjärnor som Jiloan Hamad, Björn Paulsen och Neto Borges.
Men Mikael Hjelmberg är trygg med klubbens strategi.
Fotboll Sthlm träffade chefsscouten för ett samtal om statistiken bakom värvningarna och varför det kan vara klokt att ha is i magen i ett antal veckor till.

Annons

Dörren flyger upp med en fasansfull kraft och Mikael Hjelmberg kommer utstaplandes med två olika snusdosor i högsta hugg. Bakom dörren göms kontorsavdelningen på Hammarbys nya anläggning på Årsta IP.
Hjelmberg sträcker fram en hand och ger ett handslag som snarare vittnar om en militär än en chefsscout. Vi sätter oss i ett av de få lediga kontorsrummen och precis utanför sitter David Fällman, Davor Blazevic och Simon Sandberg och spelar kort. Om två dagar kommer spelarna vara i Turkiet där Hammarby laddar upp i två veckor.
– Det är mycket att göra nu inför träningslägret. Ska vi avsätta 30 minuter för intervjun? frågar Hjelmberg.

Hammarby har under drygt ett år samarbetat med Analyzing Sports som är ett företag som arbetar med data och statistik inom sportvärlden. Syftet är att kartlägga de egna spelarnas egenskaper och underlätta klubbens scoutingarbete.
– Jag arbetar ju med WyScout (scoutingverktyg) och med mina ögon egentligen. Det som Analyzing Sports har gjort gentemot mig och Jesper (Jansson) är att hjälpa till med spelarscouting utifrån analys, säger Hjelmberg innan han fortsätter:
– Vi kan komma med önskemål om vilka egenskaper vi vill att spelarna ska ha och då kan de, med hjälp av data, plocka fram olika profiler. Då kan vi jämföra med de spelare som vi redan har i truppen. Där kan vi själva egentligen designa den profil som vi söker utifrån de behov och önskemål vi har.
Vad är det för egenskaper? Tekniska, psykiska och fysiska?
– Psykiska får vi inte med. Vi får inte in karaktärsdragen eller mentala färdigheter. De vi kan få in är de fysiska och du kan egentligen mäta allting. Man pratar ofta om att man behöver ha en spelare som är en bra bollvinnare, en stark närkampsspelare. Men där tror jag man kan bli lurad av ögat, om man bara tittar på en spelare som upplevs som väldigt duellstark.
Exempelvis Johan Persson?
– Till exempel Johan Persson. Där kan vi använda data och statistik som ett verktyg. Johan Persson fick ju en stämpel på sig som en bollvinnare och en tuff mittfältsmotor. Men det som egentligen är intressant är hur man erövrar bollen. På hans minuskonto så drar han på sig mycket frisparkar, vilket så klart inte är en bra egenskap. Om man drar på sig en frispark vid bollvinst så blir det motståndaren som vunnit bollen. Sådana saker kan man plocka fram med statistik, som är lärorikt för oss som jobbar med det här.
Hur ofta sitter du i WyScout och tittar på spelare och matcher?
– Väldigt ofta, framför allt nu. Sen så har vi också som ambition att innan vi rekryterar en spelare vill vi ha sett spelaren live, gärna mer än en gång om det är möjligt. WyScout blir ett väldigt bra komplement till det. Det gör att vi kan se spelaren hur många gånger som helst och så adderar vi det till det vi sett med ögonen i fysiska scoutingen. Det är ett väldigt bra komplement till mina ögon.
Hur stor roll spelar data och statistik in i värvningsprocessen?
– Vi skulle nog aldrig rekrytera en spelare bara utifrån statistisk bild eftersom vi saknar helheten. Däremot skulle vi kunna rekrytera en spelare bara genom att se honom live och följa upp honom på WyScout utan att titta på data, säger Hjelmberg och fortsätter:
– Nu har vi gjort två väldigt stora transfers i tidigare Joseph Aidoo och nu senast Neto Borges. Det ska man väl vara ärlig och säga att de rekryteringarna har ju gjorts helt utan statistisk analys.
Är det för att de saknar täckning i lägre divisioner i Afrika och Sydamerika?
– Det finns ingen värdefull video från Ghana eller femteligan i Brasilien liksom. Även om man kan se någon match på video så finns det inget underlag för att göra den typen av analyser.

Annons

Hjelmberg har varit en bidragande faktor bakom senaste årens storförsäljningar av Neto Borges och Joseph Aidoo. Det var chefsscouten som såg ghananen Aidoo på en scoutingresa i Västafrika och rådde ledningen att köpa honom. Men hur går processen till bakom en spelarrekrytering?
– Om vi har en bild av vad han har för styrkor och eventuella svagheter. Men sen blir det en sammanlagd bedömning att det här är en spelare som har det vi söker, vi tror han kan göra jobbet för oss. Det blir en mängd parametrar som spelar in, ålder blir en parameter: ”Tror vi att det här är en spelare som är startklar eller som behöver ett halvår?”.
Hjelmberg vill även betona att även om spelaren är bra så finns det en till faktor som klubben måste ta hänsyn till.
– Sen är det också kontraktssituation och ekonomi som man också måste vara medveten om, det är behoven vi har som styr. Sen får vi göra en total bedömning: ”Kvalitéer, tillgänglighet, behov och har vi råd? Vill vi lägga pengarna på den här spelaren?”
Hur får man reda på spelarens beräknade kostnad?
– Det är där agenterna kommer in i bilden. Om det inte är en övergångskostnad kan man skala bort det på en gång. Sen när man då identifierat att det är den spelaren vi faktiskt vill ha då inleder man en dialog eller kontakt med spelarens representant. Och sen är det alltid en massa andra klubbar inblandade, det är det alltid när man kommer till en agent och säger: ”Din gubbe är bra” och han säger ”Jo, det tycker andra klubbar också”. Det är väl så det ungefär går till.

Sportchefen Jesper Jansson har plockat in fem kontraktslösa under vintern: Dennis Widgren, Kossounou Odilon, Tim Söderström, Darijan Bojanic och Gianluca Curci. Samtidigt har Hammarby sålt stjärnor som Björn Paulsen och Neto Borges, där vänsterbacken ska vara en av Hammarbys största försäljningar någonsin. I tisdags blev även vicekaptenen Jiloan Hamad klar för sydkoreanska Incheon United FC men Hjelmberg är inte direkt förvånad.
– Ja, alltså det här med ”Jille” har vi känt till och nu blev det ju officiellt. Men det här ramlar inte ned som en bomb för vår del utan vi har känt till hans ambition. Men vi ju inte klara med fönstret, det är vi absolut inte, det är därför det är högtryck nu. Vi pratade om det häromdan, jag och Jesper Jansson: ”Fan vi har inte sett en träning liksom”. Vi har sett en kvart av alla träningar som varit sedan januari för att det just har varit så mycket. Det kommer hända mer saker, sen det där med ersättare till ”Jille”, det kan komma in någon som kan figurera i den rollen men det kan också vara spelare som vi behöver in på andra positioner.
Är det någon position som du tycker ni är underbemannade på? Exempelvis bakom Muamer Tankovic?
– Det är en bra fråga, Tankovic har spelat mest tia. Vi har ju ”Dulle” (Dusan Jajic) som gjort det jävligt bra i Frej, ”Niko” (Nikola Djurdjic) kan spela tia och det är lite av det pusslet vi sitter med. Vart någonstans känner vi att vi behöver trycka? Ta en klubb som Djurgården. De har smackat på som in i helvete här och det kommer dyka upp någon till gubbe där snart, vet jag. Vi är fullt medvetna om att det här bara spär på: ”Vad fan Djurgården kör ju, vad fan händer i Hammarby då?” Men där har vi sagt att vi kan vara lite kalla, fönstret är öppet till fjärde april.
Vet du? Är det Magnus Eriksson eller Astrit Ajdarevic?
– Ja, kanske båda.
Hammarby är inte intresserade av Astrit?
– Nej, det är vi inte.
Kan det vara så att ju närmre deadline så öppnas möjligheter upp för stora profilnamn?
– Du är rätt på det. När internationella fönstret stängts så är det i princip bara Sverige och Norge som har öppet efter det, alla andra är stängda. Då blir det massor av spelare över i de större klubbarna som känner att de behöver en ny klubb men fönstret är stängt överallt förutom i Sverige och Norge. Fällman och ”Niko” var sådana spelare förra året när vi satt kalla och visste om att vi kunde agera om vi kände för det. Då kommer de här möjligheterna att komma, det kommer regna in spelare här nu när internationella fönstret har stängt. Som vi har all möjlighet i världen att åka och titta på. Bara för att vi sitter kalla. Är vi lite kloka och smarta så är jag helt övertygad om att vi kan göra både billigare och bättre affärer när det internationella fönstret har stängt.
Känner ni tryck från fansen?
– Nej, vi hade säkert gjort det för två år sedan. Men nu känner vi oss så pass trygga med dels den truppen som vi har och vi vet om att vi har förutsättningar rent ekonomiskt. Vi har en tydlig plan på vilka spelare det är vi vill ha in, det jobbet är redan gjort. Skulle du fråga Billborn skulle han kanske känna att spelarna ska vara på plats i tid i och med att han är tränare. Men han är helt med på det vi gör. Nej, jag skulle inte säga att det påverkar eller stressar upp oss. Jag är helt övertygad om att Djurgården känner så, de har liksom varit på nedgång. De behöver få in namn nu, bara för att få upp hajpen igen. Jag är nästan övertygad om att det är så de resonerar. Vi behöver inte det.

Hjelmberg tar en sipp av sitt kaffe som efter denna tid måste vara ljummet som bäst. Han pillar ut sin snusprilla och lägger den i den nu tomma kaffekoppen innan han fortsätter:
– Sen blir det mycket eftersom det är en stressig period och vi vet att vi inom en snar framtid kommer att agera, det är bråda dagar.
Men ni har alternativ som skulle kunna komma till lägret?
– Ja, det är inte alls omöjligt att det kommer att komma folk till Turkiet.