Henrik Kindlund: ”Vi får inte se ut som en Skoda från 1979”

Hammarby har nio matcher på sig att göra något bra av säsongen 2020.
Klubbens vd Henrik Kindlund tror att laget har goda chanser att ta en Europaplats.
– De andra lagen ovanför oss är inte speciellt bra heller och utifrån det perspektivet är en tredjeplats nåbar för oss, säger han i en längre intervju med klubbens hemsida.

Annons

Hammarby ligger på en sjundeplats i tabellen och riskerar att missa Europaplatsen. I en intervju med klubbens hemsida redogör Kindlund för läget i klubben och hur man tänker inför avslutningen på säsongen.
– Ska man analysera det så vi har ett spel som bygger på hög energi och att spelarna har mod att spela det offensiva spel som vi vill. I år har vi inte haft den energin och det modet. Spelarna har inte riktigt självförtroendet att göra det som behövs på planen.
– Samtidigt vet vi att det finns en hög kvalite i den här truppen. För tolv månader var vi Allsvenskan överlägset bästa lag och det är samma ledning, samma tränare och i princip samma spelare som var på den nivån då. Vi kan fortfarande se att vi är det lag som har högst högsta nivå. När vi är riktigt bra är vi fortfarande ett riktigt bra lag, tyvärr är vi det för sällan, och vi är direkt dåliga till och från den här säsongen.

Kindlund säger att målsättningen för klubben är att laget ska ligga på ett poängsnitt på 1,8-2,0 poäng per match. Mellan omgång elva och 20 låg snittet på 1,7 och nu siktar man på att höga snittet ytterligare under sista tredjedelen av säsongen.
– Vi behöver inte se ut som en Ferrari i det här läget, det finns ingen anledning att gå efter den typen av topprestationer. Nu behöver vi stabilisera oss, knyta till i matcher och avsluta matcherna på ett bättre sätt. Så mer att vi ser ut som något mellan en Volvo och en BMW, vi får inte se ut som en Skoda från 1979 i slutet av matcherna som vi faktiskt har gjort under den här säsongen.

Vd:n ger också en uppdatering på det ekonomiska läget och hur klubben har resonerat.
– Vi har ingen publik på matcherna och det är bara att konstatera att det påverkar oss och andra publiklag i serien sportsligt. Hade det varit ett vanligt år hade vi ju helt säkert tagit in en eller två tunga pjäser i sommarfönstret för att få in energi och kvalite kortsiktigt. Men det är inte läge att ta den typen av, vad ska man säga.. desperata kortsiktiga beslut. Vi har inte riktigt den ekonomin och det är för mycket osäkerhet.

Det har nu gått ett drygt halvår sedan coronakrisen slog till mot samhället med stor kraft. Tack varje supportar som inte krävde pengar tillbaka för säsongskort, hjälp från sponsorer och en försäljning av Emil Roback ser läget för Bajen inte så illa ut som klubben hade förväntat sig.
– För 2020 ser det helt okej ut, bättre än vad vi trodde. Det är ganska svårt att säga var vi landar, kanske att vi gör ett litet minusresultat om man ska ge någon form av prognos. Det betyder att vi kommer överleva och kunna fortsätta ligga på en hög nivå i verksamheten som det ser ut just nu.
– Vi är inne i budgetarbetet för 2021, och vi vet inte när corona kommer vara under kontroll, det gör att det blir osäkerheter kring 2021 när det gäller publik och säsongskortsförsäljning. Det kommer att vara en utmaning, men vi känner att vi får ta ett slag i taget. Att driva en fotbollsklubb är ett maratonlopp och det handlar bara om att ha fokus, jobba på och kommunicera med supportrar och andra intressenter.

Kindlund redogör också för var klubben står i frågan om att ta in mer publik som diskuteras hos regeringen i detta nu.
– Från klubbens sida vill vi gärna få in publik, även om det bara skulle bli 500. Vi tänker att 500 hammarbyare skapar en del liv och energi. Från ett sportsligt perspektiv vill vi få in så mycket publik som vi kan, och sen är det självklart att i ska hantera det på ett så rättvist sätt som möjligt.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Podd med Bergman & Månsson: Förbjud offensiva wingbacks!

LÄS MER: Månsson: Siffrorna som avslöjar Hammarbys problem

Annons