Hammarby vann underhållande match mot Elfsborg på Tele2

Hammarbys matchtrupp hade undergått stora förändringar jämfört med den senaste matchen mot IFK Göteborg.

Men resultatet var detsamma.

3-0 Bajen och drömstart för Saidi.

Annons
Gameinsight desktop image

I startelvan var det inte alltför stor skillnad på Hammarby från matchen mot Göteborg. Edvin Kurtulus var tillbaka från avstängning och klev in i mittförsvaret och på vänsterkanten var Bubacarr Trawally skadad. Han ersattes av nyförvärvet Abdelrahman Saidi. De andra nyförvärven, Pavle Vagic, David Concha och Shaquille Pinas, förändrade Bajens bänkuppsättning.

Elfsborg pressade Hammarby högt i den första halvleken och det blev ofta farligt när de lyckades sno bollen på offensiv planhalva, men när hemmalaget lyckades spela sig förbi blev det istället öppet åt andra hållet. Det plus ett högt tempo i matchen resulterade i att framförallt de tjugo första minuterna var nästan overkligt händelserika, vilket blir tydligt när man börjar räkna upp chanserna.

Redan i den första minuten presenterade sig Saidi för hemmapubliken genom att vinna en frispark som Nahir Besara sköt tätt utanför. I den andra minuten passade Kurtulus bollen rakt i gapet på Jeppe Okkels, som slog ett inlägg som dansade omkring farligt i straffområdet.

Fem minuter senare kom Saidis stora stund. Nahir Besara slog ett inlägg efter en hörna och nyförvärvet hoppade högst av alla och nickade vackert in bollen vid bortre stolpen.

Kort därpå gjorde Elfsborg 1-1 genom Jacob Ondrejka men målet blev – till synes felaktigt – bortdömt för offside.

Istället fick Saidi i den 14:e minuten en jättechans att göra sitt andra mål för Bajen och i matchen men målvakten räddade friläget.

Direkt efteråt gjorde Ludwigson 2-0 men även det dömdes bort för offside, den här gången korrekt.

I den 16:e minuten hade Per Frick ett avslut från nära håll som Blazevic räddade.

Efter de inledande tjugo minuternas chanskavalkad fick åskådarna återhämta sig lite innan det var dags igen. I den 31:a minuten avslutade Per Frick i straffområdet ännu en gång, nästan från liggande ställning, men bollen smet strax utanför.

Fem minuter senare fick Saidi sitt tredje läge i matchen och skruvade bollen från en position strax utanför straffområdet men Tim Rönning gjorde en bra räddning.

Trots alla möjligheter kom matchens andra mål först strax innan paus. Efter en vacker Bajenkontring friställde Besara Ludwigson som gjorde 2-0 för andra gången. Vid det här tillfället blev det godkänt.

När Hammarby kom ut till den andra halvleken hade man betydligt enklare att spela sig ur Elfsborgs press och fick därmed mycket bättre kontroll över matchen. Det var inte alls lika chansrikt, vilket passade Bajen när man ledde med 2-0.

I den 67:e minuten fick hemmapubliken dessutom se ännu ett nyförvärv göra debut, i och med att Pavle Vagic hoppade in.

Efter en ganska lång period av bekvämt Bajenbollrullande tryckte Elfsborg på litegrann, men avbröts abrupt av ett effektivt Hammarbyanfall som slutade med att Ludwigson gjorde sitt andra mål i matchen. 3-0 och i praktiken slut i den 75:e minuten.

Som grädde på moset fick hemmapubliken även se David Concha och Shaquille Pinas hoppa in i slutet.